Одеський історик-дослідник Олександр Бабич на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook розповів про розкопки на місці колишнього спецоб'єкта НКВС.

Саме там, як відомо, протягом чотирьох років (з 1937 по 1941 рр.) відбувалися масові розстріли ночами і таємні поховання тисячі громадян. Зараз на цьому місці відбуваються роботи з пошуку могил жертв політрепресій, і визначення меж розстрільних ям.

Розкопки на місці спецоб'єкта НКВС, фото: Facebook
Розкопки на місці спецоб'єкта НКВС, фото: Facebook

"Перша яма з останками виявлена в північно-західному куті. Череп, кістки, взуття. Останки залягають на глибині 1,60. Взуття (калоші) 1937 року. Монети 1935 і 1937 років. Робота важка і об'ємна", - заявляє Олександр Бабич.

На самому початку публікації історик-дослідник зазначив, що роботи ведуться на шостому кілометрі Овідіопольського шосе. Техніка, продемонстрована на безлічі фотографій, знімає верхній шар будівельного сміття, який виріс аж до одного метра. Всі досліджені знахідки нумеруються, протоколюються і складуються.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Розкопки на місці спецоб'єкта НКВС, фото: Facebook
Розкопки на місці спецоб'єкта НКВС, фото: Facebook

Також Бабич зазначив, що, найімовірніше, вже до кінця року вдасться встановити межі розстрільних ям. Протягом всього декількох років "трійки" НКВС винесли вироки понад 8 тисячам осіб.

Нагадаємо, 90-річного українця зі шкільної лави кинули до в'язниці КДБ: "Я злякався до смерті"

Як повідомляв "Знай.ua", радянський розвідник Іван Кудря потрапивши в лапи гітлерівців не здав своїх: "Помер мовчки, так нічого і не сказавши"

Знай.ua писав, Мілевському і не снилося: куди за радянських часів потрапляли алкоголіки