Згідно з каноном, в 2021 році 3 серпня день Онуфрія випав на вівторок. У цей день вшановують пророка Єзекіїля, преподобних Симона та Іоанна, преподобного Онуфрія мовчазного і Онисима затворника. Спеціально для наших читачів ми дізналися про історію великого дня і його головні традиції.

Про це стало відомо завдяки Православному календарю на серпень 2021 року.

Церква, скріншот: Youtube
Церква, скріншот: Youtube

Онуфрій Печерський жив у XII столітті і був відомий як чернець Києво-Печерської Лаври, який жив у Ближніх печерах - сьогодні саме там знаходяться його мощі. Не збереглася інформація про те, з якої причини Онуфрія зарахували до лику святих. Однак відомо, що Онуфрій, як і багато ченців Києво-Печерської Лаври, тримав мовчазний затвор.

Онуфрій жив в один час з Феодором Мовчуном. Саме з цієї причини селяни теж намагалися говорити якомога менше і всю роботу виконували мовчки. Вважалося, що без зайвої необхідності не потрібно вимовляти зайвих слів.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Осінь, фото: pxhere
Осінь, фото: pxhere

У народі Симона (Семена) називали Літопроводцем, оскільки він літо проводжає. За повір'ям, літо має закінчитися після обіду. Наші предки помітили, яке третє число серпня, такий і жовтень. А якщо цей день буде вітряним, то зима буде досить холодною.

У деяких регіонах 3 серпня були поширені обряди запуску кішок додому, щоб вони всіх мишей ловили. Без діла в цей день не сиділи, адже роботи було достатньо. Так, 3 серпня прийнято було займатися засіками - прибирати в місцях всередині комор, відведених під зберігання зернових культур. Господарям потрібно було перевірити, чи не проржавіли цвяхи, і чи не згнили дошки.

Крім того, 3 серпня в селах проводили обрядові гуляння, пов'язані з проводами літа і зустріччю осені. До вересня було ще далеко, але ночами вже стояла прохолодна погода. Вже не купалися в річках і водоймах, так як вода в них прогрівалася недостатньо.

Раніше повідомляли, найкращі години для молитви вашому янголу-охоронцю в серпні.

Як повідомляв Знай.uа, Святий Серафим почує вас сьогодні: про що молитися преподобному.

Знай.uа писав, молитва Пресвятому Духу: слова, які допоможуть відпустити гріхи і захистять від негараздів.