За 2021 рік найбільше піднялися ціни на цукор і хліб, а овочі та фрукти подешевшали.

Як відомо, за останнє півріччя в Україні відчутно зросли ціни на продукти харчування. За даними Держслужби статистики, у червні 2021 року індекс споживчих цін на продукти харчування дорівнював 9,8%, тоді як загалом по країні інфляція становила 9,5%.

Як стверджують експерти, подорожчання продуктів пов'язане не стільки з ослабленням національної валюти, як зі стрімким зростанням цін у всьому світі. Україна повністю інтегрована у світову торгівлю, тому ціни на українському ринку сильно залежать від цін на світовому.

"У травні 2020 року індекс цін на продовольство від FAO (показник, що відображає рух міжнародних цін кошика продовольчих товарів) склав 91 пункт, що є мінімальним значенням за останні 3 роки. Протягом наступних 12 місяців він зростав і в травні цього року склав вже 127,8 пунктів. Але зараз ми бачимо його поступове зниження", - пояснює аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу".

Магазин в Україні. Фото: TradeMaster.ua
Магазин в Україні. Фото: TradeMaster.ua
Магазин в Україні. Фото: TradeMaster.ua

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Як повідомляють в "ТСН", найбільше за останній рік подорожчали соняшникова масло і цукор – на 80% і 70% відповідно. Однак, є і продукти, які подешевшали – це, перш за все, овочі та фрукти, ціна на які впала більш ніж на 10%. Решта ключових товарів – які споживають українці, - м'ясо, риба та молочні вироби, – подорожчали на 5-20%. Незважаючи на очікуваний рекордний урожай і уповільнення інфляції, експерти стверджують, що восени ціни навряд чи підуть вниз, максимум – вони можуть стабілізуватися.

Зростання вартості соняшникової олії в Україні порівняно з червнем 2020 року склало 80,3%. За даними Держстату, якщо в січні літр олії коштував трохи більше 42 грн, то станом на кінець червня його ціна зросла майже до 65 грн. Аналітики прогнозують, що внаслідок гарного врожаю соняшнику в цьому році, ціни на соняшникову олію в Україні можуть знизитися на 5-7%.

Рослинна олія, кадр з відео
Рослинна олія, кадр з відео

У той же час, прогнози рекордного врожаю зернових культур поступово починають підтверджуватися. Проте, на тлі оптимістичних результатів, навесні і в першій половині літа росли ціни на хліб, макаронні вироби і крупи. Зокрема, хліб за останній рік подорожчав на 16,1%, макаронні вироби – на 9%, а борошно – на 25%. Зараз ціна борошна вже пішла на спад і купити кілограм борошна вищого сорту можна за 13 грн, але зниження цін на хлібобулочні та макаронні вироби не буде.

Зерно, фото: Магия Шувани
Зерно, фото: Магия Шувани

За даними Держстату, за рік цукор подорожчав на 70,1%. За перші шість місяців 2021 зростання було не таким істотним, якщо в січні кілограм цукру коштував близько 20,9 грн, то в червні — 25,9 грн. Аналітики пояснюють таке зростання зменшенням посівних площ цукрового буряка і, як наслідок, антирекордом його врожайності. Експерти повідомляють, що поки рано робити прогнози про зниження ціни на цукор-швидше потрібно очікувати її стабілізації.

Цукор, фото: wikipedia
Цукор, фото: wikipedia

Єдина група продуктів харчування, яка за останній рік втратила в ціні, – це овочі та фрукти. Порівняно з червнем 2020 овочі подешевшали на 10%, а фрукти – майже на 11%.

"Наступного місяця знизяться в ціні так звані овочі "борщового набору". Ціни на картоплю, буряк, моркву і цибулю знизяться на 25-35%. Також підуть вниз ціни на помідори і перець, так як в серпні період максимальної пропозиції даних овочів, які починають давати плоди навіть на відкритому грунті. Аналогічна ситуація з персиками, яблуками, кавунами і динями", – прогнозує Світлана Литвин.

Овочі / фото: Pixabay
Овочі / фото: Pixabay

В цілому ж фахівці прогнозують, що ціни на продукти як до кінця літа, так і восени залишатимуться стабільними.

Як повідомляв Знай.иа, в Україні подорожчає Комуналка, продукти, бензин і проїзд: все через інфляцію

Також портал Знай.иа писав, що українських водіїв змусять платити за "асфальт": скільки втратимо на дорогах