Зі Швейцарії примчали, немов фотони, дуже цікаві новини. Гігантська і найдорожча штуковина, яку створювали заради науки - адронний коллайдер, здивувала результатами нового дослідження. Справа в тому, що вчені за допомогою Великого адронного коллайдера відкрили нову частинку – екзотичний тетракварк.

Про це стало відомо завдяки інформації на офіційному сайті Європейської ради ядерних досліджень.

Великий адронний колайдер, фото: GettyImages
Великий адронний колайдер, фото: GettyImages

Згідно з результатами наукового експерименту, частка сильно виділяється серед побратимів і являє собою нову форму матерії.

"Це єдиний відомий науці двічі зачарований тетракварк, тобто, що містить відразу два зачарованих кварка, але не має у своєму складі зачарованих антикварків", - вказується в повідомленні.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Дана частка має позитивний заряд (+1) і масу приблизно 3,875 Гев (один гігаелектронвольт – це 1 млрд електронвольт). Вона є рекордсменом-довгожителем - час його життя приблизно в 10-500 разів більше частинок зі схожою масою.

Схематичне зображення народження тетракварка: Ivan Polyakov / EPS-HEP
Схематичне зображення народження тетракварка: Ivan Polyakov / EPS-HEP

Зазначимо, тетракварк - це екзотична елементарна частинка, адрон, що складається з двох кварків і двох антикварків. Екзотичними тетракварки називають, тому що спочатку вважалося, що адрони можуть складатися або з пари кварк-антикварк (такий адрон називається мезоном), або з трьох кварків (в цьому випадку адрон називається баріоном; баріонами є, наприклад, протон або нейтрон).

"Баріонів і мезонів відомо багато, і вони добре вивчені. Однак більше 50 років тому було зроблено припущення, що існують адрони, що складаються з чотирьох і навіть п'яти кварків – тетракварки і пентакварки. На даний момент експериментально вже виявлено 4 пентакварки і близько 20 тетракварків", — розповіли вчені.

Для реєстрації фізики використовували дані першого і другого сезонів роботи коллайдера, які детектори збирали з 2011 по 2018 рік.

Раніше повідомляли, що буде з нами після смерті і чи існує душа: вчені нарешті знайшли відповідь.

Як повідомляв Знай.uа, нейромережа навчили створювати реалістичні фотографії неіснуючих людей.

Знай.uа писав, вчені з'ясували, навіщо роботам потрібен сон.