З 1 серпня в Україні очікується низка змін, які стосуються карантинних обмежень, серед яких вартість ціни на газ, правила в'їзду та виїзду та введення цифрових паспортів. Такі зміни були прийняті на засіданні Кабміну, яке відбулося 28 липня.
В першу чергу, в зв'язку з пандемією та початком нової хвилі коронавірусу з новим штамом "Дельта", ціну на електроенергію поки не підвищуватимуть. Попередньо уряд планував із початку серпня ввести нову модель продажу електроенергії. Суть цієї моделі полягає в розділенні споживачів на категорії в залежності від кількості використаної електрики за один місяць. Мінімальну ціну мали платити українці, що вживають до 100 кВт/год, а максимальну ціну платили би ті, хто вживає понад 500 кВт/год.

Незмінною залишиться ціна і на газ. Як і в попередні три місяці, у серпні фіксовані ціни на опалення будуть складати 7,80-13,50 за один кубічний метр. Детальна інформація є на сайті Газправда.
Крім того, з 5 серпня набудуть чинності нові правила в'їзду та виїзду з України для її громадян та іноземців.
"Штам коронавірусу "Дельта" активно поширюється західною Європою та країнами, що обирають наші громадяни для літніх подорожей. Ми пропонуємо нові правила перетину кордону, щоб знизити можливість поширення вірусу в Україні, якщо хтось захворіє за кордоном. Самоізоляція чи обсервація невакцинованих від COVID-19 будуть сприяти контролю та зменшить шанс нового зростання захворюваності", - повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Таким чином, вакциновані українці та іноземці, що приїхали з Росії та Індії, мусять самоізолюватися, якщо перебували на території цих країн понад 7 днів протягом останніх двох тижнів.
Решта вакцинованих іноземців та українців на момент прибуття до України повинні мати з собою негативний ПЛР-тест, здати цей тест або здати тест на антиген.
Громадяни інших країн під час перетину українського кордону обов'язково повинні мати з собою:
- страховий поліс на випадок інфікування COVID-19;
- негативний ПЛР-тест на COVID-19, отриманий не раніше ніж за 72 години до перетину кордону;
- негативний результат експрес-тесту на антиген, отриманий не раніше ніж за 72 години до перетину кордону;
- документ, що підтверджує повний курс вакцинації від COVID-19 вакцинами, що входять до переліку ВООЗ в список дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях.
У разі відсутності цих документів іноземець повинен встановити на смартфон додаток "Вдома" та відправитися на самоізоляцію через 72 години.

В свою чергу, українці, які перетинають український кордон, повинні мати на руках:
- документ, що свідчить про підтвердження проходження повного курсу вакцинації від COVID-19;
- довідка 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19.
У разі відсутності цих документів, громадяни України мають здати безкоштовний експрес-тест. Нововведення не поширюються на українців віком до 18 років та тих, хто виїхав з країни до початку набуття чинності постановою.
Карантинні обмеження стосуються і вступу до вишів. Так, абітурієнти, що вступили на бюджетну форму навчання, повинні подати оригінали документів до 2 серпня 18:00. На бюджет зараховуватимуть до 9 серпня, а до 19 серпня вступників переводитимуть на вакантні місця держзамовлення.
З 23 серпня цього року набуває чинності закон, що прирівнює електронні документи у додатку "Дія" до паперових. Цифрові паспорти можна буде застосовувати під час подорожей залізницею та літаком в межах України, а також в лікарнях, банках та поліклініках. Електронні паспорти також можна буде використовувати для отримання адміністративних, бібліотечних, комунікаційних послуг та на пошті. Також електронні можна буде надавати в магазині і для підтвердження особистості на прохання правохоронців.
Однак паперовий паспорт все ж необхідно буде надавати під час перетину українського кордону, а також в'їзду на тимчасово окуповані території.

Зміни будуть і в податковій службі. Так, з 1 серпня, згідно з наказами міністерства фінансів від 18.06.2020 № 306 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 21 січня 2016 року № 13» та від 18.06.2021 № 329 «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів», інформація в касових чеках має бути доповнена такою інформацією:
- назва фірми;
- округлення суми до оплати;
- вказана валюта операції;
- назва платіжної системи.
Також з 1 серпня чек з'явиться у додатку банку після оплати кредитною картою.
Цього року у серпні будуть 21 робочий день та 10 вихідних. Дні з 21 по 24 серпня будуть неробочими, проте в суботу, 28 серпня, будуть відпрацьовувати за понеділок, 23 серпня.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Відомо, що Міністерство охорони здоров'я планує ослабити карантин для українців, що зробили щеплення для COVID-19. Крім того, головний санлікар України Ігор Кузін попередив про новий локдаун та третю хвилю COVID-19. А відомий український лікар Тарас Жиравецький заявив, що нова хвиля коронавірусу в Україні настане дуже скоро.