Водій може отримати протокол за статтею 130 КУпАП (керування в стані алкогольного сп'яніння) навіть коли він був тверезий, тільки через незнання закону.

За перший такий протокол водій заплатить 17 тис грн і позбудеться прав строком на 1 рік. Відмова від огляду тягне за собою таку ж відповідальність як за керування в стані алкогольного сп'яніння, пише Дорожній адвокат.

Щоб не допустити подібну неприємність, кожен водій повинен знати свої права при огляді правоохоронцем.

Підстави для проведення огляду поліцейським водія на стан сп'яніння є ряд ознак: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук.

Варто відзначити, що відсутність законодавчих вимог щодо доведення правоохоронцем наявності у вас перерахованих вище ознак, дає йому можливість зловживати своїми повноваженнями і "бачити" ознаки сп'яніння у будь-якого водія.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

поліцейський, скрін з відео
поліцейський, скрін з відео

Огляд на стан сп'яніння проводиться:

- поліцейським на місці зупинки з використанням спеціальних технічних засобів;

- лікарем у закладі охорони здоров'я.

Якщо водій відмовляється від проходження огляду на місці зупинки або не згоден з результатами огляду, то він проводиться в найближчому закладі охорони здоров'я.

Огляд проводиться за допомогою спеціальних технічних засобів, які повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. Якщо інспектор не взяв з собою такі документи на такий засіб, то застосовувати цей пристрій заборонено.

Огляд на місці зупинки проводиться з обов'язковою відеофіксацією, про яку повинен проінформувати інспектор. Якщо відеозапис неможливий, тоді обов'язкова присутність двох свідків. Присутність свідків повинен забезпечити інспектор, а не водій.

Поліція, скріншот: Youtube
Поліція, скріншот: Youtube

Зазначимо, що поліцейський самостійно не повинен пред'являти документи на законність алкотестера, а лише на вимогу водія. Якщо водій не попросив показати документи, а інспектор їх не пред'являв, то це не буде вважатися порушенням.

Підтвердження стану алкогольного сп'яніння вважається, якщо алкотестер покаже більше 0,2 проміле. Але можна вимагати повторного вимірювання, оскільки алкотестери під час повторного вимірювання показують інші результати.

Водії, які за наявності зазначених вище підстав направляються до закладів охорони здоров'я, повинні бути доставлені до такої установи не пізніше ніж протягом 2 годин з моменту виявлення підстав для її проведення. Огляд проведений після двох годин вважається недійсним.

Нагадаємо, раніше Розмитнити машину з-за кордону і менше витрачати на паливо: водії зі стажем поділилися досвідом

Як повідомляє портал «Знай.иа» В Україні можуть заборонити авто на ДВС: кому приготуватися і кого " не зачепить"

Також «Знай.иа " писав, що Українку оштрафували за небезпечну їзду на електросамокаті - "влетіла" на 127 тисяч