Зовсім скоро почнеться навчання, а це не завжди найприємніший процес. Йдеться про шкільні внески. Юристи розповіли, як з цим боротися.

Про це пише портал Освитория.

Благодійні фонди вже готові розпочати свою роботу в школі. З батьків будуть брати гроші на подарунки вчителям, і додаткове харчування, і так далі.

Юрист Новопечерської школи Євгенія Кузнєцова розповіла, як боротися зі шкільними поборами.

Школа, кадр з відео
Школа, кадр з відео

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Батькам потрібно пам'ятати про те, що за законом держава забезпечує безкоштовну освіту, безкоштовні підручники, і так далі.

Якщо батьки все ж наполягають на потрібності благодійних внесків - їх можна вносити тільки в спеціально організованих благодійних фондів. Але, при цьому, сама школа не може бути засновником такого фонду.

Школа, фото: Знай.ua
Школа, фото: Знай.ua

Благодійні внески повинні надходити на спеціальний рахунок школи в районному управлінні освіти.

Якщо батьків просять здати кошти на оплату харчування в групах продовженки, можна сміливо відмовляти, так як це незаконно. Тут також повинен бути створений спеціальний рахунок за платні послуги харчування.

За підручники просити гроші також не мають право, так як це все держава надає безкоштовно, включаючи електронні.

Скрін, відео YouTube Школа
Скрін, відео YouTube Школа

За ремонт в школі відповідає виключно місцева влада, і будь - які роботи повинен проводити власник-тобто територіальні громади в містах і областях. Сама адміністрація школи і вчителі не мають право просити батьків внести кошти за ремонт класу.

Що стосовно подарунків. Платити або не платити на" подарунки " школи-це ваша добровільна особиста справа. Якщо кошти вимагають у примусовому порядку-це вже справа Кримінального кодексу України.

Школа, фото: скріншот з відео
Школа, фото: скріншот з відео

Здавати кошти на доплату вчителям також заборонено. Це може бути за бажанням батьків без встановлених сум з боку кого-небудь.

Нагадаємо, що жодної форми, нове меню та учнівські: які зміни чекають школярів з 1 вересня

Раніше портал Знай.ua писав, що з 1 вересня українські школярі зможуть навчатися вдома: як це зробити

Також портал Знай.ua інформував, що ЗНО 2019 провалили тисячі школярів.