Постраждалий розповів усі деталі

Судячи з екшн-історії, що днями сталася в Дарницькому районі Києва, схеми авто-шахраїв сягнули ще більших масштабів. До нашої редакції звернувся водій Олександр Никитюк, який і став жертвою ретельно продуманої постановки злочинців, що інсценують ДТП, змушуючи за лічені години сплатити близько 100 тисяч. А головним "козирем" є те, що вони представляються представниками СБУ – посвідчення, форма, розмови з псевдо-правоохоронцями у спецформі посилюють ефект реальності. Причому, працюють шахраї у чітко визначених локаціях. Деталі цієї історії з'ясовували Знай.ua.

Поліція - фото Патрульна поліція Києва
Поліція - фото Патрульна поліція Києва

Масштабна "постановка": СБУ, європротокол і рахунок у 80 тисяч

Сталося це 23 липня на проспекті М. Бажана - а саме на ділянці від метро "Позняки" до метро "Осокорки" о 6.40 ранку.

"Вони імітують ДТП і потім вимагають оплату компенсації за нібито заподіяну шкоду їхньому авто. Рухаючись переді мною в 3 ряду сірий Volkswagen Passat КА 2599 ЕН йшов зі зниженою швидкістю у близько 45 км/год, демонструючи запрошення його обігнати. Переконавшись, що правий ряд вільний, я включивши поворотник, здійснив маневр. І майже одразу я почув удар в задній частині мого авто – за мною зупинився BMW з держномером київської реєстрації КА 2859 АХ", - повідомляє постраждалий Олександр.

З BMW вийшли двоє чоловіків. Той, що сидів за кермом, був одягнений в синій костюм і білу сорочку, а другий – у чорній військовій формі і натягнутій на половину обличчя балаклаві та зі зброєю на поясі.

Популярні новини зараз
Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

СБУ - фото Служба безпеки України
СБУ - фото Служба безпеки України

"Вони представляються оперативними співробітниками СБУ. Чоловік у сорочці назвався підполковником СБУ, демонструючи посвідчення, наголошуючи, що вони дуже поспішають на оперативне завдання і не мають часу для виклику і очікування поліції. І тому пропонують скласти європротокол для страхових компаній про ДТП, демонструючи ніби завдану ударом тріщину на лівому боковому дзеркалі", - розповідає Знай.ua Олександр Никитюк.

Далі, як повідомляє Олександр, вони починають тиснути, вимагаючи від нього негайної компенсацію за шкоду.

А виставлена сума сягає 80 тис грн – таку шалену вартість заміни дзеркала пояснює представник ТО BMW, якому ніби зателефонував "підполковник".

"Складно не повірити у правдивість цієї детально продуманої історії – злочинці чітко відпрацювали план дій від посвідчень і псевдо-операторів центру обслуговування. В салоні їх автомобіля висить військова форма з погонами підполковника, а поруч лежать інші атрибути оперативних співробітників: наручники, поліцейські палиці для зупинки автомобілів тощо. А в такій екстремальній ситуації все це сприймається ще реальніше", - каже постраждалий Олександр Никитюк.

фото: СБУ
фото: СБУ

Працюють за одним "сценарієм": спугнула поліція

Справжньою "рятувальною паличкою" стало те, що місце роботи постраждалого по вул. Хорива, д.4 знаходиться всього в кількох метрах від Подільського УП ГУНП – на Хорива, 20.

Подільське управління поліції - фото 2GIS
Подільське управління поліції - фото 2GIS

Саме це і злякало "псевдо-СБУшника", який супроводжував постраждалого до робочого офісу, де він мав взяти необхідну суму.

"По гарячих слідах я одразу зателефонував в кол-центр своєї страхової компанії – там повідомили, що ніякого аварійного комісара, з яким при мені на гучному зв'язку спілкувався головний "актор-підполковник", у них взагалі не існує. Подзвонив і товаришу з центру обслуговування BMW – він сказав, що названа вартість заміни дзеркала просто космічна і, насправді, робота коштувала б 10-15 тисяч", - ділиться з нами Олександр.

Гроші / фото: ГУНП
Гроші / фото: ГУНП

Як повідомляє автор звернення, він вже вдруге за останні півроку стикається з цією шахрайською групою – причому, на одній і тій же ділянці.

"За цим же сценарієм розвивалися події, що відбулися зі мною з цією "бригадою" у лютому. Ті ж самі чоловіки на тій же автівці. Тож цього разу як тільки їх впізнав, почав діяти інакше: сказав, що викличу сюди поліцію і дістав телефон зі словами, що зараз фотографуватиму і зніматиму на відео їх автомобіль. Почувши це, вони миттєво сіли в машину і швидко поїхали геть", - повідомляє Знай.ua Олександр Никитюк.

Ще одним суттєвим фактом є те, що, за словами Олександра, держномер на машині злочинців належить іншому авто.

Номери - скріншот
Номери - скріншот

З приводу цієї масштабної шахрайської афери Олександр одразу ж написав відповідну заяву у відділку поліції.

Прикмети шахраїв:

1) Головний фігурант водій: одягнений по-представницькому, в синьому костюмі, краватці, біла сорочка, зріст 1,75 - 1,78, борода, волосся - темні, худорлявий, носить оптичні окуляри.

2) Другий пасажир: одягнений в чорну уніформу, зріст близько 1,80, щільний, теж має бороду.

Поліція - фото Патрульна поліція Києва
Поліція - фото Патрульна поліція Києва

3 роки тюрми та штраф до 85 тисяч – що "світить" шахраям?

Така повномасштабна "театралізована афера" підпадає одразу під цілу низку статей – як КУпАП, так і ККУ.

Тільки за "липові" номери передбачена кримінальна відповідальність. Згідно зі ст. 290 ККУ ("Знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу"), порушнику загрожує штраф від 2550 до 4250 грн або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі до 3 років.

Як виявилося, такі випадки в столиці не рідкість. Днями Патрульна поліція Києва затримала водія, в багажнику якого знайшли кілька комплектів номерних знаків.

А кілька тижнів тому київські патрульні притягли до відповідальності чоловіка, що незаконно використовував формений одяг поліції.

Патрульні склали на нього протокол за ст. 184-3 "Незаконне використання найменування та ознак належності до Національної поліції України" КУпАП. За це передбачений штраф від 17 до 85 тис грн.

Фото - Патрульна поліція Києва
Фото - Патрульна поліція Києва

В свою чергу, Знай.ua направив офіційний запит до ГУ Нацполіції в м. Києві щоб з'ясувати на якому етапі перебуває розгляд заяви Олександра Никитюка та які слідчі дії будуть здійснені з приводу дій столичних шахраїв.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.