Українці занедбують свої кладовища, перетворюючи могили на смітники. Таку думку висловила на власній сторінці у соціальній мережі Facebook Тетяна Мокріді.

«Прах чи земля? Цвинтарі багато говорять про країну і її громадян. Україна в цьому питанні - шок. Справа не в вихованні, не в стосунках в родині, а в організації нашого життя в Україні і внутрішній культурі», - вважає вона, додаючи, що вітчизняні кладовища повністю прибираються та доглядаються родичами померлих.

Однак у декого родичів може не бути, або вони живуть занадто далеко – і такі могили занедбуються.

Скрін, Facebook Тетяна Мокріді
Скрін, Facebook Тетяна Мокріді

«Колись давно, коли помер мій рідний дід в Ризі, моїй юній мамі, яка вже переїхала на постійне проживання в Україну, сказали на кладовищі: «У нас нема закинутих могил, тут працює служба і доглядає за усіма. Не хвилюйтесь за свого батька». Це був 1966 рік. На дворі 2021 рік. Нема значення, чи закритий цвинтар, чи ні… Має значення, як це виглядає… «Жахливо», - скажу я вам. Це суцільні хащі, серед яких неможливо знайти могили рідних. Відсутні проходи і доріжки… Бур‘яни люди залишають поруч з могилами, бо винести нема змоги… Люди не в змозі ходити прибирати кожні два тижні. А діяльність служб цвинтаря зводиться до одного: взяти гроші за місце для поховання», - обурюється жінка.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Скрін, Facebook Тетяна Мокріді
Скрін, Facebook Тетяна Мокріді

Вона також зазначила, що у США кладовища виглядають ідеально: на них росте газонна трава і стоять однакові надгробні камені.

«Жодних огорож, парканів, дерев, кущів, штучних квітів, столів для обідів, прости Господи…Ідеальна чистота… У нас окрема тема: куди люди виносять і викидають бур‘яни і сміття. Як? За принципом: аби не на могилу своїх рідних, а на інші можна…», - дивується вона.

«Дійсно, в США зайвого листочка не знайдеш на цвинтарі. Настільки чисто. Ось так у нас.... Кожен біля своїх, а пройти неможливо...», «Так, це болюча тема. Маємо рідних, які поховані у різних областях, але вигляд кладовищ майже кругом жахливий. У тих селах, де збирають на догляд кладовища ще щось роблять, а в інших - нічого. Але є ще давні кладовища, якими не користуються більше 50-60 років, то там взагалі морок...», - підтримують цю думку люди в коментарях до допису.

Нагадаємо, раніше Річка Харків позеленіла від спеки: "все живе загинається"

Як повідомляє портал «Знай.uа» У Харківській області померла 3-місячна дитина-отруїлася дитячою сумішшю

Також «Знай.uа" писав, що Харків'яни рятували пенсіонерку, яка втратила свідомість на спеці - "впала і розбила голову"