Україна є одним з основних світових виробників рослинної олії, проте в країні ціни на соняшникову олію вітчизняного виробництва в два рази вище, ніж в інших країнах.

За словами економіста Олексія Куща, з 20,9 млн тонн соняшникової олії на міжнародному ринку приблизно 6,7 млн тонн в маркетинговому році 2019/2020 припало на Україну.

"Наша країна – номер один серед світових виробників, хоча нам на п'яти і наступає РФ (частка росіян - 5,8 млн тонн). Сумарно на дві зазначені країни припадає майже 60% світового ринку. При цьому обсяги переробки в Україні істотно перевищують внутрішні потреби: із зазначених 6,7 млн тонн самі українці в кращому випадку споживають за рік всього 0,4 млн", - зазначив економіст.

Олексій Кущ, скріншот з Facebook

Як стверджує експерт, зараз за умовний літр соняшникової олії у великому опті на експорт можна отримати приблизно один долар за літр (тобто 27-28 грн), а при продажу на внутрішньому ринку в роздріб – цілих два долари (більше 50 грн за літр). Наші торгові мережі формують свій профіт не стільки за рахунок зростання обсягів продажів, як за допомогою торгової націнки.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

"Пояснюється це низьким платоспроможним попитом населення і фактором так званих "товарів Гіффена". Простими словами, знизивши ціну і торгову маржу до мінімуму, торгові мережі не компенсують втрати зростанням обсягів проданого товару. Тому краще продавати менше, але дорожче: кому треба, той купить навіть переплачуючи. І українці переплачують, купуючи кілька пляшок соняшникової олії на місяць", - заявив Олексій.

Рослинна олія, кадр з відео
Рослинна олія, кадр з відео

Олексій переконаний, що на експорті соняшникової олії українці заробляють мільярди доларів, в той же час при продажу на зовнішніх ринках "насіння" отримували б в 3-4 рази менше.

Надалі під тиском СОТ і ЄС (умови вступу в зони торгівлі, міжнародної та європейської) Україна істотно знизила свої експортні мита, що призвело до того, що на тлі світового дефіциту сировини вивезення українського "насіння" в 2021 році виріс майже в сім разів.
Схема відшкодування ПДВ за рахунок держави з експорту сировини і напівфабрикатів призводить до того, що ціна на внутрішню партію товару завжди буде вище, ніж на аналогічну експортну (на розмір згаданого ПДВ)
"Сама ж "скарбничка" податку на додану вартість, з якої і черпають гроші на відшкодування, формується всіма нами – кінцевими споживачами товарів і послуг. Всі ми скидаємося в "общак" під назвою бюджет, контрольований владою, щоб пляшка масла в чеському супермаркеті коштувала в півтора рази дешевше, ніж в українському", - зазначив експерт.

Нагадаємо, осінь обвалить ціни на соняшникову олію в Україні: скільки заощадимо

Як повідомляв Знай.uа, соняшникова олія і цукор стали дорожчими на 80%: з чим пов'язане стрімке зростання цін

Також портал Знай.uа писав, що українське "Золоте" масло помітили в Європі за меншою ціною: "Вигідніше привезти з Чехії"