Журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua розповіла, як будуть підвищувати тарифи на електроенергію, а також пояснила, як працює ринок електроенергії «на добу вперед» і внутрішньодобовий ринок.

«В Україні з 1 серпня 2021 року змінюється вартість тарифів на електроенергію, а також зміниться система оплати за неї. Згідно з постановою № 659, Кабінет Міністрів продовжив дію існуючого механізму спеціальних зобов'язань щодо забезпечення електроенергією населення (ПСО). Також до початку останнього місяця літа чинним залишається нинішній тариф на оплату електроенергії - 1,68 грн / кВт-год», - розповіла Завальнюк.

За її словами, з 1 серпня 2021 року в силу вступить оновлена модель ПСО, згідно з якою ціна енергії не буде однаковою для всіх жителів. Тарифи будуть диференційовані в залежності від кількості споживаної енергії, додала журналістка.

Вона зазначила, що після реформи споживачів електроенергії поділять на чотири категорії в залежності від обсягів споживання: до 100 кВт-год; від 100 до 300 кВт-год; від 300 до 500 кВт-год; від 500 кВт-год і більше.

«НКРЕКП має намір підвищити граничні ціни на електроенергію. Такі плани регулятор пояснює профіцитом ресурсу в літній період. Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, на засіданні 21 липня збільшила максимальні граничні ціни на гуртовому ринку електричної енергії «на добу вперед» і внутрішньодобовому ринку», - розповіла Завальнюк.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Журналістка пояснила, що ринок «на добу вперед» - це гуртовий ринок електроенергії, де здійснюється купівля-продаж електроенергії на наступну добу за днем проведення торгів, учасники ринку беруть участь в торгах і оплачують електроенергію за добу до її отримання. У разі виникнення надлишків або недостачі електричної енергії, учасники ринку можуть її продати або купити.

«Функціонування внутрішньодобового ринку інше. Купівля-продаж електроенергії на внутрішньодобовому ринку здійснюється безперервно після завершення торгів на ринку на добу надалі і протягом доби фізичного споживання електроенергії. Внутрішньодобовий ринок надає можливість учасникам ринку коригувати свої торгові пропозиції, що дозволяє ВДЕ більш точно прогнозувати обсяги виробництва і зменшити небаланс в реальному часі», - роз'яснила Завальнюк.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Павловський назвав прийнятну суму прожиткового мінімуму.

Нагадуємо, для Знай.ua Завальнюк заявила, що за 6 місяців 2021 року видобуток газу скоротився ще на 4%.