Як правильно провести цей день?

Традиційно, 14 жовтня християни відзначають одне з найвеличніших свят Православної Церкви – Покрову Пресвятої Богородиці. Знай.ua дізналися цікавих подробиць з історії цього свята та головні традиції його відзначання.

Покрова Пресвятої Богородиці - фото Главред
Покрова Пресвятої Богородиці - фото Главред

Чудо в Константинополі і Хрещення предків

Свято історією своєю сягає ще кінця ХІІ століття, коли на Константинополь нападали чужинці. Цими чужинцями були наші предки язичники.

Люди Константинополя молили Господа Ісуса Христа про те, щоб Він визволив їх від нашестя чужинців. Під час всенічного бдіння був присутній Христа ради юродивий Андрій та його ученик Епіфаній.

"За всенічним бдінням вони побачили видіння, коли Пресвята Богородиця зайшла у вівтар, стала перед престолом і молила Бога, щоби Господь допоміг їм. Після цього вона вийшла і розпростерла свій покров на тих людей, які були в храмі", – розповідає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омельян.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Сталося це у неділю - саме 14 жовтня. І вранці вже чужинці були повалені, їхні човни потонули, а частина відплила.

"Серед цих людей як раз були наші предки язичники, одним з яких був і варязький київський князь Аскольд. Він прийняв після цього Хрещення і, таким чином, відбулося чудо: язичники стали охрещуватися, почали вірити в Ісуса Христа та шанувати Пресвяту Богородицю Матір Божу", - підкреслює священик ПЦУ Михайло Омельян.

Варто додати, що сьогодні це свято більше відзначається в Україні, ніж на тих землях, де відбулося чудо. Адже наші предки були настільки вражені тим, що Богородиця їх покриває, що прийняли Християнство.

Оберігає на фронті: правда – "козир" України

З цього чуда ми можемо зробити для себе багато висновків.

"Перше – те, що побачили це чудо двоє, а в храмі молилося у той момент чимало людей. Так і сьогодні у храмі молиться дуже багато людей, але зцілення не завжди отримує кожна людина, не кожна людина бачить це чудо. В чому ж проблема? Проблема у вірі людини. Тим людям, які по-справжньому вірують і сподіваються на Бога, Господь допомагає", – зазначає священик ПЦУ Михайло Омельян.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Друге – те, що Пресвята Богородиця є покровителькою нашого козацтва, тож козаки з древніх давен відзначали свято Покрови Божої Матері. Вони її також визнавали своєю покровителькою.

До речі, з 1999 року саме 14 жовтня в Україні відзначається як День українського козацтва. Також в цей день ми святкуємо День захисника України, який з 2015 року набув офіційного статусу державного свята.

"І наші солдати, які зараз перебувають на передовій і захищають країну, також уповають на Пресвяту Богородицю. І Богородиця допомагає нам. Це видно з того, що наш український народ стоїть на шляху правди. І ця правда полягає у тому, що у неоголошеній війні між Україною та Росією ми не є агресором, ми захищаємо свою Батьківщину. Тому Бог не може бути зі злом, Бог завжди з правдою і з тими людьми, які захищають правду", – каже старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук Михайло Омельян.

Українські військовослужбовці, фото: Facebook
Українські військовослужбовці, фото: Facebook

Тому сьогодні кожній людині Пресвята Богородиця допомагає за її вірою, і ми молимося, щоб Пресвята Богородиця покривала своїм покровом наших захисників Батьківщини.

Любов – краща "оборона" від негараздів

Чимала роль в нашому житті надається і коханню - більше ніж любов, в цьому світі немає нічого.

"Якщо почитати Священне Писання Старого Завіту, то ми побачимо, як говориться там: "Любов настільки сильна, як і смерть. Але любов перемагає смерть". Чому наші захисники відчайдушно йдуть на захист нашої Батьківщини? Тому що у них є любов до своєї країни, до своїх рідних, до своєї землі, до своїх батьків, дітей, дружин. Тобто ця любов перемагає страх смерті", – говорить священик Православної церкви України Михайло Омельян.

Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир
Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Тож, кожен, хто втрачав у своєму житті близьку людину, знає, що її любов до цієї людини не завмирає - навпаки ж, продовжується, стає ще більшою, ще глибшою, ще досконалішою і чистішою.

Як стверджує священик ПЦУ, ця любов полягає в єдності в Бозі - і саме такою любов'ю любить людей Пресвята Богородиця.

Михайло Омельян - фото ПЦУ
Михайло Омельян - фото ПЦУ

Як вдало вийти заміж?

Часто свято Покрову Божої Матері в народі асоціюють з народними традиціями і звичаями. Але вони стоять не на першому плані в історії свята.

Найперше – це те, що дуже багато дівчат вважають, що саме свято Покрови Богородиці допоможе їм вдало вийти заміж.

Фата на нареченій, фото pxhere
Фата на нареченій, фото pxhere

"Вони символічно одягають фату, одягають хустину після того, як виходять заміж і вірять, що Пресвята Богородиця допоможе. Віра ця є правдива і оправдана, але на першому місці має стояти прохання до Богородиці, а не якийсь символізм – наприклад, чи та фата, чи та хустина", – підкреслює старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омельян.

Також існують різні традиції святкування в козацтві, і у захисників Батьківщини.

"Але потрібно пам’ятати, що найголовніше в цьому святі – це прославити Пресвяту Богородицю Матір Бога нашого. І, тим самим, відсвяткувати цей день правильно, а не вдаватися в якісь символічні традиції", - відзначає священик ПЦУ.

Варто додати, що у форматі пандемії Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир приймає Онлайн-записки для замовлення молитви за рідних і близьких людей.

Покрова Пресвятої Богородиці, записки онлайн - Свято-Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир
Покрова Пресвятої Богородиці, записки онлайн - Свято-Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир

Зробити це можна за цим посиланням.