Українці можуть очікувати значне зниження цін на цукор кристалічний до кінця 2024 року. За прогнозами експертів, обмеження на експорт цього продукту до Європейського Союзу суттєво вплинуть на внутрішній ринок, що вже відчутно для споживачів.

Народний депутат Дмитро Соломчук повідомив, що ЄС знову ввів тарифні квоти на український цукор, які були вичерпані ще у травні, що робить експорт до Європи неможливим до кінця року.

Причина в тому, що українські виробники втратили можливість реалізовувати великі обсяги продукції на ринку ЄС, що створило надлишок цукру всередині країни. Окрім того, збільшення площ посівів цукрових буряків у Польщі, Німеччині та інших країнах ЄС також призвело до зниження попиту на імпортований цукор. В результаті цього надлишок товару на внутрішньому ринку веде до зниження цін.

Цукор у супермаркеті, фото Знай.ua
Цукор у супермаркеті, фото Знай.ua

За словами Соломчука, уряд і виробники активно шукають нові ринки збуту, адже постачання до таких країн, як Камерун, Лівія і Туреччина, поки що не здатні покрити необхідний обсяг експорту, який складає орієнтовно 500 тисяч тонн.

Популярні новини зараз
Новий штраф стане несподіванкою: українців попередили, скільки грошей готувати Пенсії не буде – платитимуть "сльози": хто з українців приречений на старість у злиднях Нові правила для українців 60+: як збільшити пенсію в кілька разів Поки країна воює, син голови Одеського ТЦК Юрія Пуйка відпочиває в Туреччині та отримує пенсію "заднім" числом
Показати ще

Згідно з даними за вересень 2024 року, середня ціна цукру у супермаркетах становила близько 36,52 грн/кг, практично не змінившись порівняно з серпнем. Однак у наступні місяці очікується поступове зниження вартості цього продукту через збільшення перехідних залишків і стабільний врожай 2024 року.

Нагадаємо, сир – 500 грн, сметана – майже 50 грн: молочка перетворюється на дорогий делікатес

Раніше ми розповідали, що хвиля подорожчання зачепила продукти першої необхідності: скільки зараз коштують популярні крупи та макарони

Також, цибуля подешевшала, але борщ все ще "золото": капуста і буряк лякають цінами