У Києві ситуація із заборгованістю за комунальні послуги досягла тривожного рівня. Мешканці столиці винні майже 1,5 мільярда гривень за водопостачання та водовідведення. Це змушує комунальні підприємства запроваджувати жорсткі заходи, такі як відключення води та тепла.

Найбільші заборгованості спостерігаються у Дніпровському, Деснянському та Солом'янському районах. У липні 2024 року водопостачання було відключено на 61 адресу із загальним боргом у 300 тисяч гривень. На серпень планується відключити понад 400 боржників із загальною заборгованістю понад 2 мільйони гривень.

Київводоканал, фото з вільних джерел
Київводоканал, фото з вільних джерел

Як не втратити воду та тепло?

"Київводоканал" пропонує кілька рішень для тих, хто не може сплатити борг:

  1. Перед відключенням компанії зв'язуються з боржниками через телефонні дзвінки, SMS та листи.

    Популярні новини зараз
    Пенсіонери отримають надбавку з жовтня "Росія здується": індійський астролог назвав місяць, коли в окупантів не залишиться сил на війну Зупинили працівники ТЦК: що робити, щоб не мобілізували прямо з вулиці "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
    Показати ще
  2. Боржники можуть оформити договір реструктуризації боргу, що дозволить виплачувати заборгованість частинами. Для цього потрібно звернутися до офісу "Київводоканалу" або написати в компанію через Viber або електронною поштою.

Крім того, кияни заборгували 6,5 мільярда гривень за гарячу воду та опалення. Центр комунального сервісу (ЦКС) також пропонує укласти договір реструктуризації, щоб уникнути штрафів та зберегти право на субсидію.

Тарифи на комуналку, субсидії / фото: ЦКС
Тарифи на комуналку, субсидії / фото: ЦКС

Що потрібне для реструктуризації боргу?

Щоб оформити реструктуризацію, знадобляться:

  • Паспорт чи ID-картка.
  • ІПН.
  • Документ про право власності на квартиру.
  • Витяг з державного реєстру прав на нерухомість.
  • Якщо документи подає представник, потрібна довіреність.

Щоб уникнути відключень, киянам важливо стежити за своїми платежами та звертатися до "Київводоканалу" чи ЦКС для оформлення реструктуризації. Своєчасне вирішення питань із боргами допоможе уникнути додаткових штрафів та зберегти субсидії.

Нагадаємо, українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити

Раніше ми писали про те, що до дурниці б'є по кишенях: за що можуть забрати квартиру у боржників

Крім того, Знай.ua повідомляв, в Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення