Для всіх наших дорогих і шановних читачів, які під час походу в магазин або на ринок уважно стежать за змінами цінників на популярні продукти харчування, є відразу кілька важливих новин. Справа в тому, що влітку 2024 року в Україні хлібна галузь зіткнулася з проблемами через складну ситуацію із постачанням електроенергії.

Експерти ще у липні попереджали, що це також вплине на ціну хліба. Тим часом ціни на пшеницю на світових ринках продовжують стрімко зростати.

Про це стало відомо завдяки інформації від голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука.

Ціни на хліб, фото: Знай.ua
Ціни на хліб, фото: Знай.ua

"Світова ціна на пшеницю зростає через нестачу продукції, викликану посухою в Європі, США та інших регіонах. Пропозиція знижується, але попит на продовольчу пшеницю залишається високим", - розповів Денис Марчук.

Популярні новини зараз
Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

За його словами, втрати врожаю через посуху в нашій країні не такі значні, але вони все ж таки знижують експортний потенціал. А в умовах глобальних проблем попит на українську пшеницю також залишається високим, що дозволяє очікувати на подальше підвищення цін на неї протягом кількох місяців.

Пшениця, поле / фото: Pixabay
Пшениця, поле / фото: Pixabay

Марчук зазначає, що ціна на пшеницю в Україні впливає лише на 20% від собівартості хліба. Основні фактори подорожчання - це енергетичні витрати, які значно зросли через блекаути.

"Електроенергія стала дорожчою через використання альтернативних джерел живлення, таких як генератори, що підвищує витрати на виробництво хліба в 4-5 разів", - пояснив він.

Ціни на хліб, фото: Знай.ua
Ціни на хліб, фото: Знай.ua

Ще один вагомий фактор — інфляція, що росте. Так, за серпень інфляція становила понад 7,5%, що мало безпосередній вплив на цінову політику. У 2024 році хліб вже подорожчав на 14% і найближчими місяцями ціни зростатимуть на 2-3% щомісяця.

Також на ціну хліба впливає коливання курсу валют. Експерт зазначає, що у разі подальшого зміцнення долара це вплине на собівартість продукції, адже значна частина технічних матеріалів для хлібопекарських заводів закуповується за кордоном. А у разі зростання цін на нафту піднімуться і акцизи, що додатково позначиться на логістичних витратах.

Тож зростання цін зумовлене як глобальними факторами, так і внутрішніми проблемами.

Нагадаємо, доведеться перебиватися одним гарніром: ціни на улюблене м'ясо українців шокують.

Раніше повідомлялося, супермаркети переписали ціни на крупи: скільки заплатимо за гречку, рис та пшоно.

Також, сало подешевшало, а бекон дорожчає на очах: ​​як змінилися цінники на копчені м'ясні вироби.