Деякі українські монети сьогодні можуть принести власникам солідний прибуток, адже за рідкісні екземпляри нумізмати готові платити десятки тисяч гривень. Зокрема, особливою популярністю користуються монети номіналом 1 гривня, які мають унікальні особливості карбування. Вони відзначаються своєю рідкісністю та незвичайними технічними характеристиками, що робить їх колекційними і дорогими.

Однією з найдорожчих монет є 1 гривня 1992 року різновиду 1.1ААг. Ця монета може коштувати від 12 000 до 37 000 гривень, а все завдяки одній важливій деталі – її гладкому гурту без написів. Це пов’язано з тим, що на момент карбування монет в Україні ще не було інструментів для нанесення гуртових написів. Така рідкість швидко привернула увагу нумізматів, що пояснює високу ціну.

1 гривня 1992 року. Фото: Монети-ягідки
1 гривня 1992 року. Фото: Монети-ягідки

Ще одна цінна монета – 1 гривня 2001 року різновиду 1АДг. Вартість такого екземпляра може сягати до 5000 гривень. Гладкий гурт і відсутність написів також роблять її особливою. Однак через свою цінність монета стала об’єктом для підробок. Фальшивомонетники намагаються змінювати гурт звичайних монет, спилюючи написи, щоб видати їх за рідкісні екземпляри.

1 гривня 2001 року. Фото: Монети-Ягідки
1 гривня 2001 року. Фото: Монети-Ягідки

Популярні новини зараз
В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Депутатка розкрила, як довго ми будемо без світла та тепла цієї зими Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Щоб уберегтися від фальсифікації, фахівці рекомендують перевіряти вагу та розмір монети. Оригінальна гривня 2001 року важить 6,8 грама і має діаметр 26 мм. Саме ці параметри допоможуть вам відрізнити справжню монету від підробки та уникнути шахрайства.

Нагадаємо, старі 5 копійок вартують десятки тисяч гривень: на яких монетах можна заробити купу грошей

Раніше ми розповідали, що українцям пояснили, що робити зі старим дріб'язком: ПриватБанк оголосив нову акцію

Також, колекціонери змагатимуться за ці 50 копійок: у вашому гаманці може бути скарб на тисячі гривень