З 1 жовтня 2024 року платіжки за електроенергію зміняться для деяких українців. Хто платитиме за іншим тарифом, йдеться у постанові КМУ №632.

В Україні після підвищення тарифу на світло у червні також встановили пільгову ціну для споживачів, які у осінньо-зимовий період використовують електрику для опалення житла.

Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube
Тарифи на електроенергію. Фото: скрін youtube

Так, якщо загальний тариф на електроенергію становить 4,32 гривні за кВт, то для власників електроустановок він становитиме 2,64 гривні за кВт. Однак за умови невиходу за межі ліміту - не більше 2000 кВт/год на місяць. Якщо споживання вище, то доведеться платити за повним тарифом.

Постанова КМУ №632. Фото: скрін
Постанова КМУ №632. Фото: скрін

Популярні новини зараз
Плату за світло нараховуватимуть по-новому Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші
Показати ще

Право на пільговий тариф мають лише ті споживачі, у яких узаконено електроопалення та є всі необхідні документи.

При цьому важливо зазначити, що пільговий тариф 2,64 гривні діє виключно у опалювальний сезон – з 1 жовтня 2024 року до 30 квітня 2025 року.

Електролічильник. Фото: скрін youtube
Електролічильник. Фото: скрін youtube

Цікаво, що власники електроустановок можуть платити ще менше: тариф 2,64 гривні можна зменшити вдвічі – до 1,32 гривні за кВт. Це доступно тим, у кого встановлено двозонні лічильники. У період з 23:00 до 7:00 діє так званий "нічний" тариф, який на 50% нижчий.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, якими будуть відключення у разі холодної зими: енергоексперт закликав готуватись.

Також наш портал інформував, зима без тепла та світла чекає на українців: як великі міста готуються до блекауту.

Крім того, ми писали, кіловати можуть нараховуватися по-іншому: українців попередили з приводу електролічильників.