Свято Воздвиження народне, але в його основі лежить важливе християнське свято, яке називається Воздвиження Хреста Господнього.

Народним він став, бо обріс традиціями, ворожіннями, повір'ями та прикметами і частково навіть злився з язичницькими віруваннями. Також його називають "Вирій", "Треті осеніни", "Ставров день".

Ще 14 вересня відзначають день пам'яті Ліснинської ікони Божої Матері.

Для православних це був час, щоб спорудити капличку, поставити придорожні хрести після того, як обійдуть з ними все село і поля. Вони мають висловлювати подяку за захист від зла. Є повір'я, що сьогодні борються темні та світлі сили. Спочатку перемагає погань, але потім вона бачить Хрест і відступає, а світ очищується і світлішає.

Популярні новини зараз
Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон Мер Одеси Геннадій Труханов оформив паспорт РФ та банківську картку у лютому 2022 року: фото документів Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Будинок слід захистити від нечистої сили: накреслити вугіллям або крейдою хрест над вхідними дверима. Можна навіть вирізати його з верби. Щоб захистити худобу, слід покласти в сараї дубові хрести. Хрестики з горобини вішають на ліжечко новонародженого. Дуб, горобину та вербу обрали, бо вони захищають від нечисті та пристріту.

Оскільки день вважається пісним, це був час для капусти. З неї можна приготувати безліч смачних та пісних страв, а також засолити на зиму. Дівчата зазвичай гадали, після зборів, на яких нарізали багато капусти, а хлопці придивлялися до дівчат і частували медом і пивом.

Якщо ви побачите сьогодні птахів, які відлітають на зиму на південь, то на вас чекатиме велика удача. Вдома обов'язково наводять лад, вимітають все сміття, а разом із ним і негатив. Потім будинок тричі перехрещують дерев'яним хрестом, а на поріг кладуть гілочки горобини.

Люди, які народилися цього дня, перебувають під опікою Бога та Ангела Хранителя. Новонароджених відразу треба класти на пелюшку, під якою на рівні голови, ніг і серця лежать хрест-навхрест складені гілочки горобини. Потім їх не викидають, а кладуть під матрац на 40 днів після народження дитини. Потім спалюють.

Ну і звичайно ж, сьогодні слід піти до храму на службу, не грішити, бути доброзичливим до людей, допомагати їм та виявляти милосердя.

Молитва, церква. зображення з вільних джерел
Молитва, церква. зображення з вільних джерел

Що не можна робити 14 вересня

14 вересня, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу, засудження, а також виступає проти заздрості, жадібності, помсти, розпачу. Не можна відмовляти тим, хто просить допомоги.

Цей день - пісний: не можна їсти м'ясо, рибу, молочні продукти та яйця. Вважається, що той, хто постає на Воздвиження, тому сім гріхів попрощається.

У народі вважається, що на Воздвиження не можна прибирати, прати, рубати дрова, займатися іншою фізичною роботою. Не слід також позичати гроші, починати важливі справи. Строго заборонено йти в ліс: змії шукають місця для зимівлі, тому є можливість зустрічі з ними.

Нагадаємо про церковний календар на вересень 2024 року: коли та які свята чекають віруючих.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.