Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що є чимало прикладів, коли перерахунок пенсії не призводить до бажаного результату у будь-якому варіанті.

Саме тому експерт із пенсійних питань журналіст Сергій Коробкін постарався відшукати відповідь на запитання - коли немає сенсу вимагати перерахунок пенсії; чому пенсію перерахували, а вона не збільшилася, а також як уряд "заморозив" пенсії багатьом пенсіонерам.

Про це стало відомо завдяки новому відео Сергія Коробкіна, яке є доступним для перегляду в мережі YouTube.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

За словами журналіста, є чимало прикладів, коли людина пише заяву на перерахунок пенсії, а це не призводить до результату будь-якого виду перерахунку. Наприклад, основний розмір пенсії збільшується, а доплата до мінімальної пенсії зменшується.
Загальний розмір пенсії залишається без змін.

Популярні новини зараз
Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Плату за світло нараховуватимуть по-новому Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Або у ЗМІ пообіцяли, що буде перерахунок, і його насправді зробили, але людина цього не відчула. На конкретному прикладі покажемо, як це можливо.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Нарахування підземного стажу

Журналістам надійшов лист від пенсіонера на ім'я Ігор. У нього два абсолютно різні питання – про зарахування шахтарського стажу та про надбавку ветерану війни. Але вони дивним чином перетинаються.

"У мене є підземний стаж, який зафіксований у трудовій книжці. Пенсійний фонд не хоче його включати. ​​Таким чином, я отримую нижчу пенсію, як мені бути?", - пише пенсіонер.

Якщо у трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, то для підтвердження спеціального стажу зазвичай необхідно подати довідку з підприємства. Фактично підприємство має підтвердити, що виконувана у них робота на відповідній посаді належала до списку №1.

Дуже рідко такий стаж зараховують на підставі лише трудової книжки. Хоча, якщо у трудовій книжці безпосередньо написано, що людина працювала з повним робочим днем ​​під землею, це автоматично означає, що її стаж мав пільговий характер. В ідеалі такі записи мають прийматись без уточнюючих документів, адже це очевидна річ, що це пільгова робота. Однак у Пенсійному фонді дуже рідко йдуть на такі поступки.

Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, фото: Facebook//ПФУ

Особливості списку №1

Також тут можуть бути нюанси щодо атестації робочих місць. Якщо людина працювала після 92-го року, а атестацію робочих місць на підприємстві не проведено, тоді до пільгового стажу цю роботу не зараховують.

Якщо робота була до 92 року, атестацію робочих місць не вимагають. У будь-якому разі можуть попросити у Пенсійному фонді ще й підтвердження, що була атестація робочих місць. Тобто хоч так, хоч так якусь довідку вимагатимуть.

За кожний повний рік роботи під землею у стаж зараховується додатково за один рік, що, безумовно, впливає на основний розмір пенсії. Тому іноді варто боротися за це.

Нагадаємо, пенсіонерам підняли виплати: 431 гривня виглядає як подачка.

Раніше повідомлялося, тарифи на електроенергію: скільки українцям обійдеться кожна кіловат-година.

Також, пенсіонерів викликають на службу: хто має шанси уникнути призову.