Українські пенсіонери можуть отримувати різні доплати та надбавки до основного розміру пенсії. Зокрема, передбачено "бонуси" за понаднормовий стаж. Про це йдеться у матеріалах Пенсійного фонду України.

Громадяни, які вийшли на пенсію за віком та змогли нагромадити стажу більше встановленої норми, мають право на надбавку.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Ця надбавка встановлюється за кожен повний рік страхового стажу понад 35 років для чоловіків та 30 років для жінок. Для осіб, які вийшли на заслужений відпочинок до 01.10.2011, бонус нараховується за кожен рік стажу понад 25 років для чоловіків і 20 років для жінок.

"Пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 Закону, але не більш як на 1 відсоток мінімального розміру пенсії за віком, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 28 Закону", - пояснюють у ПФУ.

Популярні новини зараз
Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

У 2024 році мінімальна пенсія в Україні становить 2361 гривні. Тобто максимальна надбавка за кожний рік стажу понад норми становить 23,6 гривні.

Таким чином, пенсіонери, які накопичили всього 1-2 "зайві" роки страхового стажу, зможуть отримати доплату у розмірі 23,6-47,2 гривні. Фактично, цієї надбавки не вистачить навіть на пачку крупи.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, для літніх українців запровадили новий вид пенсій: можна отримати космічні суми.

Також наш портал інформував, ПФУ дає 10 днів: кому з пенсіонерів потрібно терміново тікати до сервісного центру.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, в Україні в рази зменшилася кількість пенсіонерів: яка причина.