Кабінет міністрів України запускає експериментальний проєкт єдиної платформи для оплати комунальних послуг через смартфон. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, ця система повинна спростити процеси взаємодії між мешканцями та надавачами послуг, автоматизувати облік і контроль якості, а також допомогти вирішити проблеми з боргами.

Користувачі матимуть змогу створити електронний кабінет, де зможуть переглядати інформацію про управителів, виконавців послуг, тарифи, укладати та розривати договори онлайн. Система інтегрується з іншими державними платформами для обміну та оновлення даних.

Оплата ЖКП, скріншот: YouTube
Оплата ЖКП, скріншот: YouTube

Експерти оцінюють ініціативу обережно: платформа може покращити роботу ЖКГ, але є ризик, що вона збиратиме лише дані про споживачів, не вирішуючи проблем якості послуг.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зазначив, що така платформа не вирішить основні проблеми ЖКГ, як-то непрозоре ціноутворення, низька якість послуг, штучні борги та відсутність реакції на скарги.

Олег Попенко
Олег Попенко

Популярні новини зараз
"Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Експерти також попереджають, що система може використовуватися для збору персональних даних, що може викликати додаткове занепокоєння серед громадян.

Нагадаємо, є борги з комуналки – немає субсидії: українцям відповіли, як подолати неприємну ситуацію

Раніше ми писали про те, що борги за комунальні послуги: кому їх можуть списати в умовах воєнного стану

Крім того, Знай.ua повідомляв, європейський Союз запроваджує нові правила для подорожей: кого пускатимуть та скільки доведеться заплатити