З 10 вересня Національний банк України запроваджує нові обмеження на використання банківських карток для українців, які здійснюють покупки за кордоном. Основна мета цих змін – запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни та збереження економічної стабільності під час воєнних дій.

Відтепер українці, які купують дорогоцінні товари за кордоном, зокрема ювелірні вироби, дорогоцінні метали, монети або марки, повинні враховувати нові ліміти – не більше 100 тисяч гривень на місяць на такі покупки. Також обмеження стосуються і витрат, пов'язаних із нерухомістю. Наприклад, оплату послуг агентів або комісій за управління нерухомістю за кордоном обмежено 500 тисячами гривень на місяць.

Жінка, яка тримає в руці картку Монобанку
Жінка, яка тримає в руці картку Монобанку

Такі заходи, як пояснюють у НБУ, створені для того, щоб уникнути зайвого відтоку коштів з України на тлі воєнних та економічних викликів. Водночас ліміти розроблені з урахуванням реальних потреб українців за кордоном, і вони покривають потреби 98% користувачів банківських послуг. НБУ стверджує, що встановлені ліміти для закордонних карток відповідають лімітам, які діють в Україні.

Запроваджені обмеження орієнтовані на контроль витрат за кордоном, зокрема на предмети розкоші або нерухомість, що допоможе зберегти валютні резерви країни та зменшити тиск на національну економіку.

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів
Показати ще

Нагадаємо про те, що українцям масово блокують картки: як не стати жертвою шахраїв

Раніше ми розповідали, що Ощадбанк затримує розблокування арештованих рахунків переселенців: що відбувається

Також вас може зацікавити, що ПриватБанк виплатить українцям від 500 до 25 000 гривень: хто отримає