У редакцію "На Пенсії" написав Петро Бабенко із Чернігівської області, і його обурення цілком зрозуміле. Чоловік упевнений, що його пенсію спеціально занижують. Він розповів, що після переїзду з Києва та переведення пенсії на нове місце помітив серйозні невідповідності у розрахунку.

Наприклад, коефіцієнт зарплати, на його думку, має бути 2,3, а йому порахували 1,9. Крім того, Петро стверджує, що його позбавили всіх доплат, мотивуючи це тим, що в нього й так непогана пенсія.

В результаті він вважає, що недоотримує близько 3000 гривень щомісяця. А коли він спробував з'ясувати ситуацію у Пенсійному фонді, там на його запитання так і не відповіли.

Виникає логічне запитання: чи може таке справді відбуватися?

Збільшення пенсій в Україні
Збільшення пенсій в Україні

Популярні новини зараз
До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Як рахується пенсія?

Пенсійні виплати зараз розраховуються автоматично. Тобто, до комп'ютера заносяться дані про ваш стаж, зарплату та інші фактори, і спеціальна програма на основі закону вже вираховує підсумкову суму. Таким чином, людського фактора тут практично немає. Навіть якби хтось захотів щось підкоригувати вручну, зробити це майже неможливо.

Однак закони іноді настільки заплутані, що й юристи не завжди одразу розберуться, не кажучи вже про пересічних пенсіонерів. В результаті можуть виникати ситуації, коли людям здається, що їх обдурили, хоча насправді проблема – у складності та неясності самих правил.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Звідки могли взятися проблеми із зарплатою?

Коли обчислюють індивідуальний коефіцієнт зарплати, беруть дохід за кожний місяць та порівнюють його із середньою зарплатою по країні в цей же період. Цей коефіцієнт потім усереднюють за всі місяці роботи.

До 2004 року було простіше – люди могли надати довідки про свою зарплату з точною розбивкою щогодини. Але після ухвалення закону №1058 ситуація змінилася, і тепер коефіцієнти розраховуються помісячно.

Основна плутанина виникла через те, що до 1992 року дані про середню зарплату країною публікували щорічно, а потім – щомісяця. Це створило певні складнощі для розрахунку пенсій для тих, хто працював до 1992 року.

У 2013 році навіть внесли уточнення до закону, що якщо зарплата до 1992 року, її треба ділити на 12 місяців. Але Петро Бабенко, схоже, вважає, що розрахунки мають проводитись інакше, і це, можливо, викликає його невдоволення.

Швидше за все, його претензії пов'язані з плутаниною в самих законах, а не з чиєюсь злою волею. Все здається складним через те, що норми не завжди зрозумілі та чітко прописані.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

А як же доплати?

За словами Петра, його позбавили додаткових виплат. Однак, якщо подивитися на його листа, видно, що доплати за понаднормовий стаж та звання почесного донора у нього є. Ці виплати залежать від прожиткового мінімуму, і коли він збільшується, вони також зростають, хоч і не сильно.

Варто зазначити, що автоматичного перерахунку пенсій за віком, якщо середня зарплата зростає, законом не передбачено. Але середня зарплата впливає на розмір щорічної індексації пенсій, і судячи з листа, така індексація для Петра проводилася.

Є ще один важливий момент. Якщо людині більше 65 років і в неї великий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків), то її пенсія не може бути меншою за 40% від мінімальної зарплати. Наразі це 3200 гривень, бо мінімалка в Україні з 1 квітня становить 8000 гривень. Але оскільки пенсія Петра і так вища за цю суму, перерахунок йому просто не покладено.

Нагадаємо, пенсії не дочекаєтеся, якщо вчасно це не зробите: стареньким поставили важливу умову

Раніше ми писали про те, що МВФ тисне на Україну: можлива девальвація гривні та підвищення ПДВ

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу