Під час воєнного стану в Україні закон не скасовує повністю нарахування відсотків за кредитами, однак для військовослужбовців та учасників бойових дій існують суттєві переваги, які дозволяють уникнути сплати відсотків та штрафних санкцій.

Юрист Українського фонду ветеранів пояснив, як цим правом можна скористатися.

Людина тримає військовий квиток в руці
Людина тримає військовий квиток в руці

В результаті внесення змін до закону, з 24 лютого 2022 року до закінчення воєнного стану та ще протягом 30 днів після закінчення воєнного стану набули чинності наступні правила:

  • Штрафи, пеня або інші санкції не можуть нараховуватися за несвоєчасну сплату кредитів.
  • Кредитори не мають права підвищувати процентні ставки у разі несплати кредитів (за винятком договірних плаваючих процентних ставок).
  • Усі штрафи та пені, накладені за прострочення, що виникли після 24 лютого 2022 року, мають бути скасовані.

Хоча відсотки за кредитами турбують більшість громадян, військовослужбовці та учасники бойових дій мають право на повне звільнення від сплати відсотків.

Популярні новини зараз
Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Військовий з бронежилетом
Військовий з бронежилетом

Відповідно до Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", військовослужбовці та учасники бойових дій мають право на такі пільги:

  • Не сплачувати відсотки за кредитами.
  • Не сплачувати штрафи та пені за прострочення платежів.

Для того, щоб скористатися цими пільгами, необхідно дотриматися наступних процедур:

  • Письмово повідомити банк про проходження військової служби.
  • Надати документальне підтвердження, наприклад, ксерокопію військового квитка або довідку про проходження військової служби.

Однак варто знати, що закон не передбачає автоматичного відтермінування сплати основної суми боргу. Але можна подати заяву до банку з проханням про реструктуризацію боргу, додавши документи, що підтверджують фінансові труднощі. Не забувайте також, що рішення про реструктуризацію приймає банк на власний розсуд, це не його обов'язок.

Нагадуємо, вас можуть виключити з військового реєстру, що потрібно перевірити на платформі "Оберіг".

Кого звільнять за оплату комуналки- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, кого з військовозобов'язаних не чіпатимуть на кордоні?