Восени 2024 року громадяни України можуть зіткнутися зі зростанням рахунків, незважаючи на заборону підвищення тарифів на основні комунальні послуги.

Декому доведеться збільшити рахунки за електроенергію, а в деяких випадках і за воду.

Осінні ціни на електроенергію: чого очікувати? Хоча влітку уряд ухвалив рішення про новий річний тариф на електроенергію (до травня 2025 року) для домогосподарств, який підвищився з 2,64 грн/кВт-год до 4,32 грн/кВт-год, деякі українці платитимуть більше цієї осені. Це стосується тих, хто через часті відключення електроенергії перейшов на системи накопичення енергії, такі як Ecoflow. За оцінками енергетичних експертів, рахунки за електроенергію для таких пристроїв можуть сягати 14-15 грн за кВт-год. Якщо використовується генератор, ціна зростає до 20 грн за кВт-год. Додайте до цього вартість палива для генератора, і витрати на його роботу стають ще більшими. А у випадку поломок, ремонт може обійтися в кругленьку суму.

Електроенергія. Фото: скрін youtube
Електроенергія. Фото: скрін youtube

Ціни на газ: що зміниться? Суттєвих змін у цінах на природний газ не передбачається. Для клієнтів НАК "Нафтогаз України", яка постачає природний газ більшості домогосподарств в Україні, ціна залишиться на рівні 7,96 грн за кубометр щонайменше до травня 2025 року. Наразі ціна є фіксованою, оскільки підвищення цін на газ було призупинено під час воєнного стану. Однак НБУ очікує, що ціни на газ зростуть у майбутньому. Інші постачальники пропонують ціни від 7,7 до 9,9 грн за кубометр.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Газова плита. Кадр з ютуба
Газова плита. Кадр з ютуба

Вода та водовідведення: наскільки зростуть ціни? У великих містах тарифи на водопостачання та водовідведення залишаться незмінними. Однак у менших містах місцева влада має право встановлювати власні тарифи, які можуть змінюватися. Наприклад, у деяких населених пунктах Київської області тарифи на воду були значно підвищені. У Білій Церкві тарифи на воду були підвищені на 15%, а на водовідведення - на 47%.

Тарифи на воду. Фото: скрін youtube
Тарифи на воду. Фото: скрін youtube

Нагадуємо, "Укренерго" без причини позбавляє людей електрики?

У системі ЖКГ революційні зміни, що можна буде робити онлайн- більш детально на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, адвокат пояснив чи можуть списати борги за комуналку під час війни.