В Україні тривають зміни в пенсійній системі, які суттєво вплинуть на майбутнє багатьох українців. Починаючи з 2017 року, вимоги до трудового стажу для виходу на пенсію щорічно збільшуються на 12 місяців, і ця тенденція продовжуватиметься до 2028 року.

На сьогодні, щоб вийти на пенсію у 60 років, необхідно мати щонайменше 31 рік офіційного трудового стажу. Це означає, що щорічно тисячі українців змушені звертати увагу на те, чи офіційно вони працевлаштовані, і чи робляться за них відповідні внески до Пенсійного фонду. До 2028 року ця вимога зросте до 35 років стажу, і це стане новим викликом для багатьох.

Для тих, хто не зможе накопичити необхідний стаж, передбачено відтермінування виходу на пенсію до 63 або навіть до 65 років. Це означає, що значна кількість людей змушені будуть працювати довше, ніж вони планували, що може суттєво вплинути на якість їхнього життя в похилому віці.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

На жаль, наразі немає актуальних даних щодо того, скільки українців можуть опинитися в такій ситуації. Останні оцінки були зроблені понад сім років тому, до початку пандемії та війни, і вони вже не враховують сучасні виклики. Проте, за старими розрахунками, до 2028 року близько 45% українців не зможуть вийти на пенсію у 60 років, а 5% будуть змушені працювати до 65 років.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Ці зміни вимагають від кожного з нас перегляду свого підходу до планування майбутнього. Важливо не тільки дбати про поточний добробут, а й думати про те, як забезпечити собі гідну старість. Солідарна система, яка діє в Україні, не завжди зможе забезпечити пенсію, співставну з середнім заробітком. Тому питання про запровадження обов'язкових накопичувальних пенсій (другий рівень) набуває все більшої актуальності.

Як показує досвід розвинених країн, без додаткового накопичення важко розраховувати на комфортне життя після виходу на пенсію. Тому важливо замислитися про це вже зараз і, можливо, розглянути варіанти добровільних накопичувальних пенсійних програм.

Нагадаємо, що пенсіонерам дозволять не платити податки: на яких умовах

Раніше ми розповідали, що є навіть 2 900 грн: якою буде мінімальна пенсія у вересні

Також, українцям виплатять гроші до Дня знань: на оформлення дають два місяці