Після підвищення тарифу на світло витрати українців на комуналку помітно зросли й питання економії стало ще гострішим.

Зменшити рахунки за електроенергію реально, але для цього слід розуміти, які прилади "крадуть" найбільше грошей. В "Укренерго" провели відповідні підрахунки.

Електролічильник. Фото: скрін youtube
Електролічильник. Фото: скрін youtube

Тариф на електричну енергію для населення становить 4,32 гривні за кВт. Тобто при місячному споживанні 200 кВт/год приходить платіжка майже на 900 гривень.

Енергетики підрахували, що понад чверть усієї електроенергії в будинку споживають комп'ютери та телевізори. Втім, є й інші електроприлади, які мають значне енергоспоживання.

Популярні новини зараз
ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Пенсіонерам збільшать виплати майже на 900 гривень "Скрутити кордон у трубочку...": відомий астролог назвав, коли Україна почне "ламати" окупантів
Показати ще

"Ненажерливі" гаджети й прилади

Середнє місячне споживання електроенергії комп'ютерами та телевізорами становить близько 20 кВт/год. Втім, великі телевізори та потужні геймерські комп'ютери можуть споживати значно більше – до 30 та 80 кВт/год відповідно.

Перегляд телевізора. Фото: скрін youtube
Перегляд телевізора. Фото: скрін youtube

Інші пристрої:

  • холодильник – близько 30 кВт/год на місяць;
  • пральна машинка - від 17 до 25 кВт/год. на місяць при використанні двічі на тиждень по 1 годині;
  • електрочайник – від 10 до 22 кВт/год на місяць;
  • фен – від 2,5 до 5,5 кВт/год на місяць при використанні близько 1 години на тиждень.

Електроприлади. Фото: скрін youtube
Електроприлади. Фото: скрін youtube

Як зменшити рахунки?

При можливості комп'ютер краще замінити на ноутбук, який споживатиме значно менше електроенергії. ТБ варто використовувати раціонально - включати тільки тоді, коли його дивляться.

Мінімізувати використання електроприладів, які є критично важливими, наприклад, електрочайника. При покупці нової техніки слід вибирати найбільш енергоефективну.

Раніше портал Знай інформував, відключення електрики стануть нестерпними: годин без світла додасться.

Також наш портал інформував, якщо у вас є бойлер – ви переплатите за комуналку: українцям нагадали про лічильники, не забувайте.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, приготування їжі обійдеться як вечеря в ресторані: українців готують до збільшення тарифу на блакитне паливо.