У найближчі 1-2 місяці вартість овочів в Україні залишатиметься стабільною. Далі все залежатиме від ситуації зі світлом, витрат на логістику та інших факторів. Про це розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка в ефірі "Громадського радіо".

Перший чинник, що впливає вартість овочів - тривалість зберігання. Так, картопля, буряк та цибуля можуть зберігатися довше, тому ціни на них будуть стабільнішими, але можуть почати зростати наприкінці осені. Водночас з помідорами та огірками ситуація складніша – вони псуються швидко.

Ціни на овочі. Фото: скрін youtube
Ціни на овочі. Фото: скрін youtube

Другий чинник – сховища для овочів, яких в Україні катастрофічно не вистачає. Багато виробників минулого року збували продукцію до холодів, тому не було умов для зберігання продукції. Це призвело до зростання цін взимку та аналогічний сценарій можливий і цього сезону.

Овочі, скріншот: YouTube
Овочі, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

За словами експерта, очікується, що ще один або два місяці ціни на овочі будуть стабільними. Далі все залежатиме від витрат на зберігання, логістику, ситуацію з електропостачанням. Водночас він упевнений, що дефіциту продукції не буде, адже крім вітчизняних овочів ринок насичуватиметься імпортними.

"Але загальна картина така, що продукції буде вдосталь. Імпортна продукція також може надходити на український ринок. І вона вже надходить трошки простіше, ніж це було минулого року", - заявив Гопка.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, економити на їжі будемо старанніше: в Україні прогнозують новий стрибок цін на продукти.

Також наш портал інформував, м'ясо та молочні продукти перетворюються на розкіш: ціни зростають лякаючими темпами.

Крім того, ми писали, тенденцію до подорожчання: ціни на популярні крупи повільно, але впевнено повзуть вгору.