За прогнозами Дениса Марчука, заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, восени та взимку ціни можуть зрости на 10-15%. Що подорожчає та як це вплине на бюджет?

Що дорожчатиме?

  • Молоко, сир та йогурти стануть дорожчими через зростання витрат на виробництво.
  • Куряче та свиняче м'ясо подорожчає, в основному через збільшення цін на корми та енергію.
  • Хліб та овочі теж піднімуть ціни. Особливо відчутно подорожчають помідори та картопля через погодні умови та проблеми зі зберіганням.

Молочні продукти
Молочні продукти

Чи буде дефіцит?

"Насправді про дефіцит говорити не варто, тому що всі продукти так званого борщового набору вирощуються в Україні та їх абсолютно достатньо. З іншими продуктами теж не бачу жодних проблем. Фактично в Україні вже зібрали зернові, достатньо пшениці, яка має хороші якісні показники. І можна сказати ясно, що овочі та хліб у нас будуть”, – сказав народний депутат, секретар парламентського комітету аграрної політики та земельних відносин, Іван Чайковський.

Борщовий набір, включаючи картоплю, капусту та моркву, вже зібрано, каже Чайковський. Аграрії, які не мають можливості зберігати овочі, будуть розпродажувати їх, що може навіть знизити ціни на деякий час.

Популярні новини зараз
Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Місячне затемнення 18 вересня та кохання: для яких знаків Зодіаку цей день принесе шанс на яскраві почуття Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки Пенсіонерів попередили про штрафи: заплатити доведеться майже 12 000 грн
Показати ще

Україна активно виробляє курятину та свинину, і навіть експортує частину цього м'яса. Тому дефіцит м'яса не очікується.

"Подорожчання м'яса буде поетапним. Така сама ситуація буде і з молоком."

Виробництва молока вистачає для нинішньої кількості мешканців, незважаючи на зниження загального обсягу виробництва.

Супермаркет, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Супермаркет, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Як підготуватись до подорожчання

  1. Запасіться овочами. Зараз можна купити овочі за нижчими цінами, оскільки аграрії розпродують їх через нестачу зберігання.
  2. Плануйте бюджет . Очікується поступове збільшення цін на м'ясо та молочні продукти, тому варто підготуватися до цих змін.

Основні причини зростання цін - збільшення витрат на енергію, пальне та зростання заробітних плат. Але загальний баланс цін та заробітних плат має підтримувати стабільність на ринку продуктів.

Нагадаємо, осінь починається зі 177 грн за лоток: супермаркети оновили ціни на яйця, хліб та масло

Раніше ми писали про те, що можна сильно заощадити: де дешевше купувати гречку, макарони та соняшникову олію

Крім того, Знай.ua повідомляв, українці стали більше пиячити: ринок заполонюють нові алкогольні напої