Румунія шокувала українців новою вимогою на кордоні: без цього не пустять

Перетин кордону. Фото з  відкритих джерел
Перетин кордону. Фото з відкритих джерел

Українці зіткнулися з несподіваною вимогою на кордоні з Румунією: тепер для в'їзду в країну потрібний міжнародний сертифікат про техогляд. Це правило, про яке довгий час ніхто не згадував, раптово відновили у середині літа 2024 року. Ситуація застала багатьох зненацька. Наприклад, одна українська родина розповіла, що на кордоні з Молдовою їх ніхто не попереджав про необхідність техогляду. Тільки на румунському пункті пропуску «Джурджулешти» їх зупинили та відмовили у в'їзді, посилаючись на ухвалу 2002 року.

Облік з 17 років і дані кожного в реєстрі "Оберіг": мобілізацію в Україні посилено, воювати підуть всі

Людина тримає в руках військовий квиток
Людина тримає в руках військовий квиток

Популярні новини зараз
Українцям повертають знижки на комуналку: хто отримає 25%, 50% і навіть 100% Воздвиження 14 вересня: що заборонено їсти, чому не можна йти в ліс і кого треба почастувати пивом Українцям встановили обмеження: не вдасться перевезти через кордон "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

В Україні триває режим загальної мобілізації та, зрозуміло, воєнного стану. Незважаючи на 2,5 роки повномашстабної війни, є чоловіки, які не розуміють важливості свого обов'язку перед Батьківщиною. Це ті, хто різноманітними шляхами намагається ухилитися від мобілізації і майже кожного дня вигадують нові способи не отримати повістку. На щастя, скоро такої можливості у них не буде, і ТЦК знатимуть усе про кожного. Донедавна в реєстрі "Оберіг" були відсутні дані про деяких чоловіків, яким досі вдавалося уникати військового обліку. Однак тепер цю прогалину виправили: відповідні дані будуть автоматично підтягуватися з інших державних реєстрів.

Росія не вичерпала своїх резервів: коли чекати наступну масовану ракетну атаку

Ракетна атака по Україні Фото: ДСНС
Ракетна атака по Україні Фото: ДСНС

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив", поділився оцінкою можливостей росії в ракетній сфері. За його словами, рф не досягла ще максимуму своїх можливостей у виробництві ракет. Він нагадав, що, згідно з наявною інформацією, росія продовжує активно працювати над виготовленням ракет, зокрема ракет Х-101/555. Щодня виготовляється до двох таких ракет, що в середньому складає до 60 одиниць на місяць. Що стосується крилатих ракет "Калібр", ситуація дещо гірша: їх виробництво складає приблизно одну ракету на добу. Проте, росія комбінує різні типи ракет у своїх атаках. Якщо росія вирішить здійснити новий масований удар через півтора місяця, вона цілком може досягти подібних обсягів ракетних атак, як і 26 серпня, якщо накопичить необхідний боєкомплект.

Школи не мають права вимагати гроші: як не платити за ремонт та підручники

Школярі на уроці
Школярі на уроці

В Україні батьки зобов'язані піклуватися про своїх дітей, а держава – забезпечувати безкоштовну освіту для всіх у державних та комунальних школах. Конституція України гарантує право на освіту без додаткових платежів, а закони країни суворо забороняють збирання коштів із батьків на такі потреби, як ремонт школи або покупка підручників. Школи мають фінансуватись за рахунок державних та місцевих бюджетів, а також інших законних джерел. Це означає, що будь-які вимоги адміністрації школи щодо збору грошей із батьків на потреби школи незаконні.

Підуть служити в перших рядах: кому з українців вручать бойові повістки в вересні

ЗСУ / фото: Pinterest
ЗСУ / фото: Pinterest

Із початком осені призовна кампанія в Україні продовжиться, однак існують певні категорії чоловіків, яких можуть призвати на службу в першу чергу. На сьогодні Збройні Сили України гостро потребують фахівців із бойовим досвідом, тому такі чоловіки стають головним пріоритетом для військового командування. Для більшості призовників граничний вік для мобілізації становить 60 років. Для військовослужбовців вищого офіцерського складу цей вік підвищується до 65 років.