У 2024 році в Україні знову відновлять обов'язкову індексацію заробітної плати. Це рішення стосується всіх підприємств, організацій та установ, незалежно від їхньої форми власності. Крім того, індексацію повинні будуть проводити й фізичні особи-підприємці (ФОП), які мають найманих працівників.

За словами бухгалтера Любові Тимченко, відповідно до Постанови №1078, ухваленої 17 липня 2023 року, індексація заробітної плати є обов'язковою. Якщо роботодавець не виконає це зобов'язання, він може зазнати штрафів.

Гроші. Кадр з ютуба
Гроші. Кадр з ютуба

Передбачені два типи відповідальності:

Фінансова відповідальність – роботодавцю загрожує штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника, якому не була нарахована індексація.

Популярні новини зараз
Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Мобілізованим оголосили важливе нововведення З 1 жовтня платіжки за світло зміняться
Показати ще

Адміністративна відповідальність штраф від 510 до 1 700 грн, а у разі повторного порушення протягом року сума штрафу збільшується до 5 100 грн. Це стосується ситуацій, коли порушення стосується неповнолітніх, вагітних жінок, одиноких батьків, або тих, хто виховує дітей до 14 років або дітей-інвалідів.

Штрафи. Фото: politeka
Штрафи. Фото: politeka

Як зазначила Любов Тимченко, такі штрафи можуть бути накладені на директора підприємства, головного бухгалтера або фізичну особу-підприємця. В 2023 році дію Закону про індексацію тимчасово призупинили, тому роботодавці не були зобов'язані нараховувати її своїм працівникам.

Однак держбюджет-2024 не передбачає продовження цього мораторію, і тому з нового року роботодавці повинні будуть знову коригувати зарплати з урахуванням інфляційних змін.

Нагадаємо, пенсіонери можуть отримати додаткові виплати: умови призначення надбавки

Раніше ми писали про те, що не треба чекати на індексацію: кому можуть позапланово перерахувати пенсії

Крім того, Знай.ua повідомляв, обіцянки – не порожні: у ПФУ розкрили деталі субсидій на паливо, хто може отримати