Українські пенсіонери можуть самі ініціювати перерахунок своїх виплат. Для цього існує декілька підстав, йдеться на порталі "Дія".

Літні люди можуть самостійно подати заявку до Пенсійного фонду для проведення перерахунку їхньої пенсії. Послуга безкоштовна та виконується протягом 10 днів.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Найчастіше перерахунок проводять, якщо у пенсіонера збільшився трудовий стаж або зросла заробітна плата.

Так, якщо після призначення пенсії за віком чи інвалідністю, людина понад 2 роки отримувала вищу зарплату, вона може подати заяву на перерахунок пенсії.

Популярні новини зараз
Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

"Перерахунок пенсії можна робити раз на два роки. Тобто якщо заробіток пенсіонера зростатиме і надалі, він має право знову подати заяву щодо перерахування суми. Та провести його можна буде не раніше, ніж через два роки після попереднього", - йдеться у повідомленні.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Якщо українець вийшов на заслужений відпочинок із неповним страховим стажем та продовжив працювати, то кожні 2 роки він може перераховувати виплати з урахуванням новонабутого стажу.

Також причинами перерахунку пенсії можуть бути:

  • зростання прожиткового мінімуму (перерахунок проводиться автоматично);
  • надання пенсіонерів документів про стаж або зарплату, які не були враховані під час призначення пенсії;
  • підвищення по заяві УБД;
  • встановлення надбавок, підвищень, доплат.

Раніше портал Знай повідомляв, можна збільшити пенсію на 30%: українцям порадили, коли виходити на заслужений відпочинок.

Також наш портал інформував, Фінляндія виділила 2 млн євро для українських пенсіонерів: хто отримає доплати.

Крім того, ми писали, пенсійні картки можуть "обнулити": хто ризикує втратити чесно зароблені виплати.