Гречана крупа в Україні може подорожчати майже вдвічі. Коли і чому це може статися, розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий виданню AgroPortal.

Вартість гречки на сьогоднішній день в Україні становить приблизно 25 гривень за кілограм. Експерт вважає, що дешевизна цієї крупи призведе до збільшення рівня споживання приблизно на третину.

Супермаркет, крупи. Фото: скрін youtube
Супермаркет, крупи. Фото: скрін youtube

Українці можуть почати більш активно вживати гречку через неврожай інших культур, наприклад картоплі, ціни на які очікуються на досить високому рівні. Таким чином, уже на початку наступного року ціни на крупу почнуть зростати.

"До січня ціна буде більш стабільною, а пізніше, ймовірно, підвищуватиметься", - каже Сергій Громовий.

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Зима буде без світла: тривожний прогноз Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Ціни на крупи. Фото: скрін youtube
Ціни на крупи. Фото: скрін youtube

За словами фахівця, на даний момент неможливо спрогнозувати, якою буде максимальна вартість гречки. Це залежатиме від рівня споживання. Попередньо на початку 2025 року кілограм крупи може подорожчати до 35-50 гривень.

Крупи в супермаркеті, скріншот: YouTube
Крупи в супермаркеті, скріншот: YouTube

Подорожчанню гречки також сприятимуть інші чинники, такі як інфляція, зростання податків, подорожчання електроенергії та палива.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, гарнір перетворився на "золото": під кінець літа супермаркети оновили ціни на гречку, рис та макарони.

Також наш портал інформував, екзотичні фрукти балують знижками, поки сезонні дорожчають: як змінилася вартість цитрусових наприкінці серпня.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, від цін стає погано: у супермаркетах стрімко дорожчає зелена цибуля, часник та кріп.