Кожен українець зобов'язаний своєчасно оплачувати надані йому комунальні послуги. Однак законодавством передбачені випадки, коли людина може не сплачувати. Про це розповіла юрист проєкту NACHBAR IN NOT "Карітас Тернопіль" Марія Кутна.

Не платити за комунальні послуги можуть українці, які понад 30 днів не проживали у своїй квартирі чи будинку. Ця норма закріплена у ст. 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги".

Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube
Комунальні платіжки. Фото: скрін youtube

Юрист зазначає, що це можливе лише за умови, що людина надасть документальне підтвердження свого непроживання будинку у встановлений період. Такими документами можуть бути:

  • довідка ВПЛ;
  • довідка про проходження лікування, у тому числі за кордоном;
  • довідка про проходження військової служби.

Особи, які скористаються таким правом, можуть розраховувати, що постачальник проведе перерахунок і суму спишуть або встановлять переплату. Важливо, що у разі непроживання не списуються нарахування за теплопостачання та послуги з управління багатоквартирним будинком.

Популярні новини зараз
Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Оплата комунальних послуг, кадр з відео
Оплата комунальних послуг, кадр з відео

Марія Кутна наголошує, що українці також можуть розраховувати на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їхнього надання, надання не в повному обсязі чи зниження їхньої якості.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українцям можуть зменшити платіж за доставку газу: кого торкнеться.

Також наш портал інформував, українці скаржаться на незаконні дії газовиків: боротьба з боржниками виходить за всі рамки.

Крім того, ми писали, замінити лічильник чи залишитись без газу: українців поставили перед фактом.