В Україні вартість електроенергії для населення становить 4,32 гривні за кВт/год незалежно від обсягів споживання. Водночас діє і "нічний" тариф, який на 50% менший. Про це нагадує YASNO.

"Нічний" тариф на світло складає 2,16 гривні за кВт/год. Він діє з 23:00 до 7:00 і якщо перенести використання найпотужніших приладів на цей відрізок часу, можна дуже істотно зменшити платіжки.

Двохзонний лічильник. Фото: скрін youtube
Двохзонний лічильник. Фото: скрін youtube

Перейти на "нічний" тариф може кожен охочий українець – обмежень немає. Проте слід готуватися до певних матеріальних витрат, якщо вдома встановлено однотарифний лічильник.

Насамперед доведеться придбати двозонний електролічильник. Він коштуватиме приблизно 3330 гривень і додатково доведеться доплатити енергетикам за послуги демонтажу старого приладу обліку та встановлення нового. Програмування лічильника на тариф "день/ніч" проводиться безкоштовно.

Популярні новини зараз
В Україну примчать дощі та теплий вітер: прогноз погоди на вихідні У чоловіків є два тижні, щоб уникнути блокування рахунків від ТЦК Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще

Електроприлади. Фото: скрін youtube
Електроприлади. Фото: скрін youtube

Також споживач може придбати дорожчий варіант електролічильника – за 7600 гривень. Це розумний прилад обліку, який може не тільки рахувати кіловати за декількома тарифами, але й самостійно передавати показники завдяки технології GSM.

У першому випадку лічильник окупиться досить швидко, особливо якщо максимально споживати електроенергію з 23:00 до 7:00. Окупність "розумного" смарт-лічильника не така швидка, але якщо постійно забуваєте вчасно передавати показники, то покупка не буде зайвою.

Раніше портал Знай повідомляв, опалення електроенергією: три кроки, щоб платити за світло за пільговою ціною.

Також наш портал інформував, у YASNO дали важливе роз'яснення щодо платіжок: потрібно знати, щоб не переплачувати.

Крім того, ми писали, українців змушували переплачувати: де штучно підвищили тариф на світло.