Народне свято 30 серпня відоме під назвами Олександр Ситник, Олександров день, Мирон-вітерон, Миронов день.

Історія свята перенесення мощів Олександра веде початок із 1721 року. Але на Русі цей день називали Ситником, бо у його день було прийнято накривати багаті столи, збирати гостей, влаштовувати бенкети. Обов'язково готували ситну ячмінну кашу на молоці. Звичайно ж, був на стіл і хліб з нового врожаю. Селяни на Ситника робили особливий обряд на майбутній урожай. Для цього завивали ячмінні стебла в одну косу з лляними та вівсяними.

Традиції та обряди

У день Олександра Ситника проводили особливий ритуал для майбутнього врожаю. Селяни, до цього дня, залишали на ниві на корені ячмінні стебла і примовляли «Ось і останній стель на льону приспів». А на Ситника їх завивали із лляними та вівсяними, замовляли ниву для майбутнього врожаю. За повір'ям цей обряд дасть хороший урожай у майбутньому.

Популярні новини зараз
Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого
Показати ще

Були й деякі заборони. Не можна було вітатися з першим гостем і грати в карти, щоб не спричинити невдачу, не можна ставити новий паркан, інакше злодії прийдуть; перераховувати дрібні гроші на початку дня, бо тільки дрібниця й буде водитися. Заборонено було брати кота, він принесе нещастя. А також люди не мили голову цього дня, щоб не облисіти завчасно.

Що не можна робити 30 серпня

Не варто сьогодні прати та перестилати постільну білизну, інакше мучитимуть кошмари.

Не можна мстити, бажати зла іншим, заздрити та ревнувати – такі вчинки повернуться бумерангом.

Не варто ледарити, лінуватися, відкладати важливі справи, інакше весь рік так минеться.

Не можна піднімати та забирати собі речі із землі.

Невдала дата для любовних справ – весілля, побачень, любовних зізнань.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.