Хоча українське законодавство передбачає рівний поділ нажитого у шлюбі, деяке майно залишається особистою власністю одного з подружжя і не підлягає поділу. Які речі залишаються за вами навіть після розлучення, розповідаємо у цій статті.

Сімейний кодекс України визначає перелік речей, які не підлягають поділу і залишаються у власності того, кому вони належать. До таких речей належать:

  • Майно, набуте до шлюбу: усе, що було придбане або належало одному з подружжя до офіційної реєстрації шлюбу, залишається його або її власністю.

  • Подарунки та спадщина: будь-яке майно, отримане в дарунок або успадковане під час шлюбу, не підлягає поділу. Це правило діє незалежно від вартості або значущості подарунка чи спадку.

    Розлучення у судовому порядку, кадр з відео
    Розлучення у судовому порядку, кадр з відео

    Популярні новини зараз
    Курс долара кине у розпач: вже затвердили ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
    Показати ще
  • Майно, придбане за особисті кошти: якщо під час шлюбу було придбано річ за особисті заощадження одного з подружжя, вона визнається його особистою власністю.

  • Приватизоване житло та земельні ділянки: нерухомість, приватизована відповідно до законодавства, не підлягає поділу, навіть якщо приватизація відбулася під час шлюбу.

  • Коштовності та предмети особистого користування: особисті речі, такі як прикраси, годинники або інші коштовності, навіть придбані за спільні кошти, залишаються власністю того, хто ними користується.

  • Нагороди та премії: винагороди за особисті заслуги також не підлягають поділу, якщо тільки не доведено, що другий з подружжя своїми діями сприяв їх отриманню.

  • Компенсації та страхові виплати: гроші, отримані як компенсація за втрату особистих речей, моральну шкоду або за страховими полісами, якщо внески сплачувалися з особистих коштів, також залишаються особистою власністю.

Іноді можливі ситуації, коли майно, набуте під час окремого проживання, також визнається приватною власністю. Якщо один з подружжя доведе, що під час фактичного припинення шлюбних відносин майно було придбано без участі іншого, суд може визнати його особистою власністю.

Якщо подружжя не може домовитися про добровільний поділ майна, справа переходить до суду. Суд розглядає всі активи та зобов’язання подружжя і визначає їх частки. Хоча законодавство передбачає рівний поділ, можливі випадки, коли одна зі сторін може претендувати на більшу частку. Це може статися, якщо доведено, що один з подружжя витрачав спільні кошти на шкоду інтересам родини або не дбав про матеріальне забезпечення.

Нагадаємо, українцям почнуть платити за допомогу воїнам майже 18 000 грн: що за нова посада

Раніше ми розповідали, що українцям масово анулюють лікарняні: кому доведеться хворіти власним коштом

Також, судді більше не мають жалю: ухилянтам від мобілізації дають тюремні строки