Нарешті заробітчанам нараховуватиметься пенсія, ухвалений новий закон.

Через велику кількість українців, що покинули країну, влада ухвалила новий спосіб обчислення вислуги років встановлено Законом № 3674 від 25 квітня 2024 року.

Гроші. Кадр з ютуба
Гроші. Кадр з ютуба

Про найважливіші зміни в законі розповів пенсійний експерт Сергій Коробкін.

Законодавці вирішили проблему, яка мучила багатьох українців, які працюють за кордоном. Багато наших співвітчизників на жаль змушені були працювати за межами України. Для деяких з них робота вже давно є основним джерелом доходу. Вони боялися, що років роботи в Україні не вистачить для отримання пенсії на батьківщині. Однак Україна має пенсійні угоди про взаємне визнання професійного стажу з кількома країнами.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Такі угоди укладено з деякими країнами, зокрема, з Литвою, Латвією, Естонією, Словаччиною, Чеською Республікою, Болгарією, Португалією, Польщею, Німеччиною та Іспанією.

Однак географія трудової міграції в Україні значно ширша, а підписані угоди охоплюють менше половини її обсягу.
Новий закон повністю змінив умови. Відтепер українці зможуть враховувати період перебування за кордоном при розрахунку пенсійного віку. В результаті багато людей досягнуть пенсійного віку і підуть на пенсію.

При цьому час роботи за кордоном не враховується при обчисленні страхового стажу. Враховуватимуться лише робочі години, відпрацьовані в Україні. Звичайно, українці повинні надати документи, які підтверджують, що вони працювали за кордоном.

Хоча поки що незрозуміло, які документи потрібно подати.
Закон поки що не містить норм, які б повно пояснювали, як нараховується закордонний стаж роботи та вимоги до його перевірки.

Людина, яка заповнює трудову книжку
Людина, яка заповнює трудову книжку

Як збільшити місце на кухні

Ухвалено новий закон, щоб захистити молодь від паління деталі на Знай.ua

Паспорт-книжечка, кому терміново потрібно замінити на ID-картку