У 2024 році ситуація із боргами із зарплати в Україні стала ще серйознішою. За даними аналітиків, майже 2 тисячі компаній нагромадили заборгованість перед своїми співробітниками.

Найбільшими боржниками виявилися такі гіганти, як "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання" та "Полтавський облавтодор", повідомляє "Опендатабот".

Компанії – боржники / фото: Опендатабот
Компанії – боржники / фото: Опендатабот

Сумська область на першому місці за кількістю компаній з боргами — 5,6 тисячі випадків, що становить 16,4% від усіх заборгованостей у країні.

На другому місці йде Київ із 3,4 тисячі боргів, або 9,8% від загальної кількості.

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Повістку отримають навіть ті, хто не оновив дані: нові правила призову в Україні В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення
Показати ще

Замикає трійку Дніпропетровська область із 2,2 тисячами боргів, що становить 6,6% від усіх випадків.

Що стосується конкретних компаній, то їх список має такий вигляд:

  1. Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання – заборгованість із 4 тисяч випадків.
  2. Полтавський облавтодор – понад тисячу проваджень.
  3. Ніжинський ремонтний завод – близько тисячі проваджень.
  4. Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання – інжиніринг – майже 900 проваджень.
  5. Енергосталь – 876 проваджень.
  6. Запоріжгромадянпроект – 610 проваджень.
  7. Рівненський автомобільний ремонтний завод – 508 проваджень.

Компанії – боржники / фото: Опендатабот
Компанії – боржники / фото: Опендатабот

Якщо дивитися на типи організацій, то головні боржники – це держпідприємства та акціонерні товариства, які становлять більшу частину боргів: понад 11 тисяч та 9 тисяч випадків відповідно. На третьому місці за кількістю боргів стоять ТОВ – 4,9 тисячі випадків. Дочірні та комунальні підприємства також у списку, але у менших обсягах.

Особливо виділяється Облавтодор із дочірніми підприємствами, які становлять 9,7% усіх боргів. Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання лідирує за кількістю боргів із 11,8% від загальної кількості.

Цього року ситуація погіршилася – кількість боргів із зарплат збільшилася на 7,1% порівняно з минулим роком. Загалом станом на початок серпня 2024 року зареєстровано понад 34 тисячі боргів.

Після початку повномасштабного вторгнення кількість боргів спочатку зменшилася на 29%, але потім знову почала зростати. Минулого року зростання становило 6,6%, і поточні тенденції показують подальше погіршення.

Нагадаємо, як стягнути аліменти, якщо колишній партнер виїхав за кордон

Раніше ми писали про те, що "Укрпошта" вирішила "розгулятися" на 41 млн грн: у розпал кризи гроші підуть на світшоти та рекламу

Крім того, Знай.ua повідомляв, ДТЕК відрізав світло пенсіонерці з пенсією менше 1913 грн: як вона їх покарала