В Україні існує певна сума, яка називається "неоподатковуваним мінімум доходів громадян", і становить вона всього 17 гривень.

Цю суму встановлено Податковим кодексом України та використовується для розрахунку штрафів, пені, а також інших видів адміністративних покарань. Коли в законах чи нормативних актах згадується штраф у розмірі якоїсь кількості неоподатковуваних мінімумів, зазвичай мають на увазі саме ці 17 гривень.

Гроші / фото: tr.tax.gov.ua
Гроші / фото: tr.tax.gov.ua

Приклад застосування

Уявіть, що ви отримали штраф, який складає 100 неоподатковуваних мінімумів. Щоб зрозуміти скільки вам доведеться заплатити, помножте 100 на 17 гривень. Вийде 1700 гривень – це сума штрафу.

Однак є важливим винятком: коли справа стосується адміністративних та кримінальних правопорушень, то для розрахунку штрафів та інших санкцій використовується інша сума, яка ґрунтується на так званій податковій соціальній пільзі.

Популярні новини зараз
Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Плату за світло нараховуватимуть по-новому В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст
Показати ще

Податкова служба, фото із вільних джерел
Податкова служба, фото із вільних джерел

Що таке податкова соціальна пільга?

Це спеціальна сума, яка прив'язана до прожиткового мінімуму для працездатної особи. 2024 року прожитковий мінімум було встановлено на рівні 3028 гривень. Податкова соціальна пільга становить 50% цієї суми, тобто 1514 гривень.

Сума в 1514 гривень використовується для розрахунку штрафів та інших санкцій, коли йдеться про більш серйозні порушення, такі як злочини чи адміністративні правопорушення.

Таким чином, якщо в законі йдеться про штраф у розмірі, скажімо, 10 неоподатковуваних мінімумів за адміністративне правопорушення, то вам потрібно помножити 10 на 1514 гривень, а не на 17. У результаті вийде 15 140 гривень.

Штрафи, фото: ua.news
Штрафи, фото: ua.news

Важливі моменти

  • 17 гривень – це сума, яка використовується у більшості випадків при розрахунку штрафів та адміністративних покарань.
  • 1514 гривень – застосовується для більш серйозних випадків, пов'язаних із кримінальними та адміністративними правопорушеннями.

Таким чином, залежно від ситуації, те саме формулювання в законі може означати зовсім різні суми штрафів.

Нагадаємо, українці розкритикували нардепа Дмитра Гуріна за виправдання "бідних" парламентаріїв та їхніх привілеїв

Раніше ми писали про те, що українцям доведеться пересісти на велосипеди: таксі може подорожчати ще на 10%

Крім того, Знай.ua повідомляв, пенсіонерам дозволять не платити за комуналку: дадуть 100% знижки