Для кожного водія в Україні наявність страхового поліса автоцивілки є не просто формальністю, а законодавчою вимогою. Ігнорування цього обов'язку може обернутися значними фінансовими втратами. Розповідаємо, що саме загрожує водіям без страхування.

Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності, або автоцивілка, захищає водія від необхідності власним коштом покривати збитки, завдані іншим учасникам дорожнього руху в результаті ДТП. У 2024 році максимальна виплата за полісом становить до 130 тисяч гривень на ремонт автомобіля потерпілого і до 260 тисяч гривень на лікування.

Автострахування, скріншот: YouTube
Автострахування, скріншот: YouTube

З 2025 року ці суми зростуть до 250 тисяч гривень на ремонт і 500 тисяч гривень на лікування, що робить поліс ще більш важливим інструментом захисту фінансових інтересів водія.

Відсутність автоцивілки тягне за собою штраф у розмірі 425 гривень. Якщо ж упродовж 15 днів після першого штрафу водій не оформить поліс, сума зросте до 850 гривень. Повторне порушення також обійдеться у 850 гривень.

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Ці штрафи стосуються випадків, коли:

  • Полісу взагалі немає.
  • Поліс протермінований.
  • Винуватець ДТП не мав страховки.

Особливо уважними повинні бути власники автомобілів з транзитними (червоними) номерами, які ще не стоять на постійному обліку. Для них також необхідно оформити автоцивілку хоча б на 10-15 днів. Невиконання цього обов’язку загрожує штрафом у 425 гривень.

Власникам автомобілів на іноземних номерах не загрожують українські штрафи за відсутність автоцивілки, оскільки на їхні транспортні засоби поширюється дія "Зеленої карти". Проте в країнах ЄС штрафи за відсутність страховки можуть досягати щонайменше 300 євро.

Нагадаємо, українцям блокують банківські рахунки: через що можна залишитися без копійки

Раніше ми розповідали, скільки штрафів за неявку в ТЦК можуть отримати чоловіки: і це лише початок

Також, потрібно встигнути до 15 вересня: українці отримають знижку від "Нафтогазу"