Українські фермери зараз переживають непрості часи через різке падіння цін на сливи. Рекордний урожай та небувала спека спричинили справжній обвал цін на цей популярний фрукт. За останній тиждень вартість слив знизилася на 54%, що викликало занепокоєння серед виробників.

Якщо раніше оптова ціна за кілограм слив коливалася в межах 17-18 гривень, то зараз фермери вимушені продавати їх за 8-14 гривень. Це не тільки нижче за минулорічні показники, але й не покриває витрати на вирощування. Виходить, що праця українських аграріїв буквально "з'їдається" збитками, адже низькі ціни змушують продавати фрукти за собівартістю, щоб уникнути ще більших втрат.

Сливи, фото з вільних джерел
Сливи, фото з вільних джерел

Причин такої ситуації декілька. По-перше, цього року природа подарувала дійсно щедрий урожай слив, і ринок просто переповнений продукцією. По-друге, аномальна спека прискорила процес дозрівання фруктів, через що якість деяких слив значно погіршилася.

Фермери намагаються знайти вихід із цієї кризи. Експерти радять звертати увагу на експорт, адже внутрішній ринок вже не в змозі спожити таку кількість фруктів. Однак для цього потрібні інвестиції та час, яких у багатьох аграріїв немає. Ще один можливий шлях – це переробка слив на соки, варення та компоти. Хоча цей варіант вимагає додаткових зусиль і ресурсів, він може допомогти частково вирішити проблему надлишку продукції.

Популярні новини зараз
Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Нагадаємо, Елементарні продукти – вже розкіш: вершкове масло, макарони та хліб стрімко дорожчають

Раніше ми розповідали, що Кіло вже по 400 грн: супермаркети оновили цінники яловичини, сала та бекону

Також, Олія, хліб та курячі яйця: актуальні ціни