Зменшення посівів гречки та несприятливі погодні умови цього року можуть суттєво вплинути на ціни на гречану крупу в Україні.

Як повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров в інтерв'ю «Суспільному», цьогорічна посівна кампанія гречки у Вінницькій області значно скоротилася. Аграрії засіяли лише 5,5 тисячі гектарів гречки, що у 2,5 раза менше, ніж торік.

Гречка. Фото: скрін youtube
Гречка. Фото: скрін youtube

Причиною такого зменшення посівних площ стала невигідна ціна на врожай минулого року. Через це фермери вирішили віддати перевагу іншим, більш прибутковим культурам. Хоча на перший погляд це може здатися незначною зміною, вплив такого скорочення може відчуватися на ринку протягом наступного року.

Олег Сідоров зазначає, що наразі дефіциту гречки в Україні не очікується завдяки залишкам торішніх запасів. Однак, якщо тенденція скорочення площ посівів продовжиться, це може призвести до зростання цін на гречку у майбутньому. Це особливо актуально на тлі змін клімату та тривалої посухи, яка вплинула на врожайність багатьох культур.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 16-22 вересня для всіх знаків Зодіаку: небезпеки Водоліїв, блиск Левів та відпочинок Тельців Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Українцям чітко відповіли з приводу індексації пенсій Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Фермер Володимир Вакуляк із села Копистирин також поділився своїм досвідом. Зі 100 гектарів землі, які він обробляє, 52 гектари були засіяні гречкою в середині травня. Він зазначив, що, попри посуху, його господарство майже не відчуло впливу спеки завдяки нульовій системі обробітку ґрунту. Гречка є вологолюбною культурою, тому такі методи дозволили зберегти врожайність на достатньому рівні.

Отже, хоча на цей рік дефіциту гречки не передбачається, майбутнє цієї культури в Україні залишається під питанням. Зменшення посівів та зміна клімату можуть призвести до підвищення цін на гречану крупу, що відчує кожен споживач. Важливо стежити за розвитком ситуації та вчасно реагувати на можливі зміни на ринку.

Нагадаємо, Кіло вже по 400 грн: супермаркети оновили цінники яловичини, сала та бекону

Раніше ми розповідали, що Елементарні продукти – вже розкіш: вершкове масло, макарони та хліб стрімко дорожчають

Також, Олія, хліб та курячі яйця: актуальні ціни