З вересня в Україні відбудуться важливі зміни, які торкнуться кожного. Уряд підвищує акциз на пальне, що неминуче позначиться на цінах у магазинах, а також запроваджує нові тарифи на комунальні послуги.

Національний банк готує обмеження на карткові перекази, а переселенців можуть очікувати нові виклики у отриманні виплат. Програма «Прихисток» ставить паузу через брак коштів, натомість запроваджується новий кешбек за покупки українських товарів.

Ціни на АЗС, скріншот: YouTube
Ціни на АЗС, скріншот: YouTube

Зростання цін на пальне

З 1 вересня 2024 року акциз на пальне підвищиться, що призведе до подорожчання бензину і дизелю на 1,66 гривні. Якщо Президент не підпише закон найближчим часом, підвищення може бути відтерміноване. Зростання цін на пальне вплине на вартість продуктів, зокрема, на хліб, який може подорожчати на 4-6%.

Популярні новини зараз
Звільнення із ЗСУ за власним бажанням: у Раді збираються прийняти важливий закон Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Мер Одеси Геннадій Труханов оформив паспорт РФ та банківську картку у лютому 2022 року: фото документів Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Зміни в комунальних тарифах

З вересня не буде підвищення тарифів на електроенергію і газ, але зростуть ціни на водопостачання та вивезення сміття. Наприклад, у Виноградівській громаді вода подорожчає на 34%, а у Миколаєві витрати на вивезення сміття зростуть на 15-20 гривень на людину.

Вивіз сміття. Фото: скрін youtube
Вивіз сміття. Фото: скрін youtube

Обмеження на карткові перекази

Національний банк України готує обмеження на карткові перекази – до 30 переказів на суму до 100 тисяч гривень на місяць. Це нововведення не стосуватиметься волонтерів, але може вплинути на пенсіонерів, які ризикують стати жертвами шахрайства.

Виплати для переселенців

З 1 вересня буде скасовано виплати для переселенців, які перебувають за кордоном понад 30 днів без поважних причин або здійснили великі покупки, як-от транспорт чи нерухомість. Виплати не подовжать і для осіб, які мають велику власність або депозити.

Виплати ВПО. Фото: скрін youtube
Виплати ВПО. Фото: скрін youtube

Зупинка програми «Прихисток»

З 1 вересня призупиняються виплати за програмою «Прихисток», яка компенсувала власникам житла, що прихистили переселенців. Програма буде поставлена на паузу через брак коштів.

Національний кешбек

З 2 вересня почне діяти програма «Національний кешбек», яка надає 10% компенсації на купівлю українських товарів. Щоб скористатися програмою, потрібно зареєструватися в банку і використовувати спеціальну картку.

Зміни в школах

Школа, фото objectiv
Школа, фото objectiv

З вересня у перших класах буде не більше 24 учнів, а для всіх класів залишиться максимально 30 учнів. Додадуть новий предмет «Захист України» і «уроки щастя».

Запустять освітній застосунок «Мрія» для організації навчального процесу. У всіх школах з'являться офіцери безпеки, а новий освітній омбудсмен відстоюватиме права учнів і вчителів.

Обмеження на продаж нікотиновмісних продуктів

З 1 вересня в Україні заборонять продаж нікотиновмісних продуктів без акцизних марок, що може суттєво обмежити їх доступність.

Нагадаємо, гуманітарна катастрофа без води та опалення: українцям розповіли про зиму 2024/25

Раніше ми писали про те, що українцям допоможуть зібрати дітей в школу: хто може розраховувати на щедру допомогу

Крім того, Знай.ua повідомляв, готувати гроші або чекати від держави: хто має платити за перевірку та заміну лічильників