З початку 2024 року в Україні знову дозволили карати споживачів, які ігнорують комунальні платіжки та накопичують борги.

Який порядок нарахування штрафних санкцій та на яку суму можуть "потрапити" українці, йдеться у матеріалі видання "На пенсії".

Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube
Рахунки за комуналку. Фото: скрін youtube

Українці, які не мають фінансової можливості оплачувати житлово-комунальні послуги або з інших причин ігнорують рахунки від постачальника послуг, можуть мати справу з низкою санкцій.

Насамперед при несвоєчасній сплаті комуналки споживачеві нараховується пеня у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення.

Популярні новини зараз
Колекціонери змагатимуться за ці 50 копійок: у вашому гаманці може бути скарб на тисячі гривень Українців залишать в злиднях: готують жорсткі перевірки усім Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Знайдуть всіх: як вручатимуть повістки українцям без прописки
Показати ще

Нарахування пені починається з першого робочого дня наступного за останнім днем ​​граничного строку внесення оплати. При цьому наголошується, що загальний розмір пені не може перевищувати 100% від суми боргу.

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Так, якщо людина прострочила платіж за комуналку, наприклад, на місяць, то розмір пені буде незначним. Якщо ж споживач не платить роками, то може "набігти" дуже солідна сума.

До речі, за підрахунками голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, борги українців за комуналку станом на середину 2024 року становлять близько 200 мільярдів гривень і сума постійно збільшується.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, комунальні послуги поганої якості: як домогтися перерахунку платіжки.

Також наш портал інформував, комуналка почне викачувати ще більше грошей: чому може вирости платіжка за доставку газу.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, деякі українські сім'ї зможуть заощадити на комунальних послугах: кому дозволять платити менше.