В Україні продовжується впровадження пенсійної реформи, в рамках якої щороку підвищуються вимоги до майбутніх пенсіонерів. Що зміниться вже у 2025 році, нагадали фахівці Пенсійного фонду.

Українцям ускладнять вихід на заслужений відпочинок у 2025 році. Так, для оформлення пенсії у 60 років знадобиться не менше 32 років страхового стажу – як чоловікам, так і жінкам. Варто зазначити, що у 2024 році мінімальний стаж для своєчасного виходу на відпочинок – 31 рік.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Наступного року особи, які не виконають нових вимог щодо стажу, будуть змушені або докуповувати його, або продовжувати працювати. У 63 роки вийти на пенсію буде легше, адже знадобиться від 22 років стажу та більше. Для 65-річних – щонайменше 15 років стажу.

Українці, які до 65-річчя не зможуть нагромадити навіть 15 років стажу, оформити пенсію не зможуть. Такі категорії громадян можуть сподіватися лише на тимчасову державну соціальну допомогу.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст
Показати ще

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Вимоги для пенсії підвищуватимуть і надалі:

  • у 2026 році – для пенсії у 60 років потрібно буде не менше 33 років стажу, у 63 роки – не менше 23 років, у 65 років – не менше 15 років;
  • у 2027 році – для пенсії у 60 років потрібно буде не менше 34 років стажу, у 63 роки – не менше 24 років, у 65 років – не менше 15 років;
  • у 2028 році – для пенсії у 60 років потрібно буде мати не менше 35 років стажу, у 63 роки – не менше 25 років, у 65 років – не менше 15 років.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, наскребуть по 150 гривень і то не всім: пенсіонери отримають доплати.

Також наш портал інформував, питання постало комом у горлі: що робити українцям, яким не вистачає стажу для "заслуженого відпочинку".

Крім того, інформаційний портал "Знай" повідомляв, пенсіонери ризикують залишитися з порожніми кишенями: важливе попередження від Пенсійного фонду.