Інфляція знову на підйомі, і це стосується не лише цін на продукти, а й нашого гаманця. У липні інфляція прискорилася до 5,4% порівняно з 4,3% у червні, і це лише початок. Очікується, що ціни на їжу піднімуться найближчим часом і ось чому.

Літній сезон був не таким щедрим на зміни цін, повідомляє Мінфін. Багато виробників не поспішали підвищувати ціни, побоюючись, що це може знизити їх продаж. Але витрати у бізнесу зростають, а тут ще й спека та перебої з електроенергією погіршують ситуацію. Ці чинники почали негативно впливати на врожай.

Супермаркет / фото: Pixabay
Супермаркет / фото: Pixabay

Цього року очікується сильне зниження врожаю зернових та олійних культур через аномальну спеку. Міжнародні видання вже повідомляють про те, що спека у Східній Європі, включаючи Україну, вдарила по основним виробникам зерна. Румунія вимагає компенсацію від ЄС, але все одно чекає на банкрутство агрокомпаній.

Для України ситуація складніша: на компенсацій чекати ні звідки, і вартість електроенергії для кондиціювання зберігання продуктів зростає. Це загрожує підвищенням цін на хліб та інші зернові продукти, а також на комбікорми, що в свою чергу вплине на вартість м'яса.

Популярні новини зараз
Магнітні бурі вдарять з новою силою: які дні найнебезпечніші "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Нові правила роздягнуть водіїв до нитки
Показати ще
  • Ціни на м'ясо, які нещодавно навіть знижувалися, можуть зрости на 10% через подорожчання кормів.
  • Яйця також можуть подорожчати, хоча поки що важко сказати, на скільки саме.
  • Вартість молочних продуктів вже почала зростати: молоко, йогурти та сири подорожчали і дорожчатимуть далі.

Овочі / фото: Pixabay
Овочі / фото: Pixabay

Крім того, Україні назріває небезпека «овочевої кризи» – прогнози говорять про можливе різке подорожчання овочів найближчим часом.

Вже наприкінці липня ціни на овочі почали зростати.

  • картопля подорожчала з 8-15 грн до 10-16 грн,
  • білокачанна капуста – з 8-10 грн до 19-20 грн,
  • цибуля – з 10-12 грн до 12-13 грн,
  • а огірки – з 25–30 грн до 35–55 грн.

Проте, буряк та морква подешевшали: буряк із 13-20 грн до 9-10 грн, морква з 18-20 грн до 12-15 грн.

Ситуація на ринку плодоовочів змінюється дуже швидко. Що буде з цінами восени багато в чому залежить від роботи сховищ овочів. Якщо перебої з електрикою продовжаться, може з'явитися генераторна націнка на овочі.

Крім того, зростання цін на імпортні овочі через збільшення валютного курсу може підтягнути вгору і ціни на вітчизняні овочі. Готуйтеся до того, що ціни на овочі можуть зрости ще більше.

Читайте також: пенсіонерам роздадуть безкоштовні продукти: як зареєструватися на гуманітарку - інструкція

Раніше стало відомо про те, що популярні соуси та спеції обійдуться дорожче: супермаркети активно підвищують ціни

Також наш портал повідомляв, ціни на популярні крупи повільно, але впевнено повзуть нагору