В Україні спостерігається брак коштів для виплати пенсій, і міжнародні партнери вважають, що одним із рішень цієї проблеми може бути підвищення пенсійного віку. Зараз більшість українців (62,6%) отримують пенсії нижчі за середній размер, який становить приблизно 5,8 тис. грн.

Чимало людей, навіть з хорошим трудовим стажем і зарплатою, отримують менше — лише 4,2 тис. грн, що складає лише 27,2% їхніх місячних доходів. Згідно з міжнародними нормами, співвідношення пенсії до зарплати повинно бути не менше 40%.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Проте в Україні це співвідношення є нижчим, особливо враховуючи, що заробітки в країнах ЄС вищі, а різниця в цінах зменшується. Як наслідок, більшість пенсіонерів в Україні стикаються з важкими умовами життя в старості.

Експерти Організації економічного співробітництва та розвитку пропонують кілька заходів для покращення ситуації з пенсіями в Україні, зокрема: збільшення трудового стажу, зменшення тіньової зайнятості, підвищення єдиного соціального внеску та зменшення пільг.

Популярні новини зараз
Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема Вартість дзвінків від Київстару змінюється: чого очікувати з 11 вересня 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Для досягнення позитивних змін потрібно реалізувати всі ці рекомендації, адже потенційно без дій ситуація може стати критичною. Під час воєнного стану Пенсійний фонд отримує додаткові кошти від військових, але після закінчення війни, коли армію скоротять, ці надходження можуть суттєво зменшитися.

Одна з можливих реформ — підвищення мінімального страхового стажу для виходу на пенсію, що вже починається в Україні. Зараз він становить 31 рік, а з наступного року зросте до 32.

Нагадаємо, пенсіонери отримають "смішні" надбавки: не вистачить і на півбуханки хліба

Раніше ми писали про те, що з пенсіонерів непомітно знімають доплати за відпрацьовані роки

Крім того, Знай.ua повідомляв, кого з пенсіонерів можуть мобілізувати: у ТЦК вже є дані