Уряд Чехії оголосив про важливі зміни в законодавстві, які спрямовані на підтримку українських біженців з інвалідністю. Згідно з новим проєктом змін до закону, уряд планує суттєво збільшити гуманітарну допомогу для цієї категорії осіб.

До цього моменту українські біженці з інвалідністю мали право на безстрокове проживання у державному житлі. Проте з 1 вересня 2024 року ця схема зміниться. Згідно з новими правилами, безкоштовне житло надаватиметься лише на 90 днів, після чого біженцям доведеться самостійно вирішувати питання з орендою.

Українські біженці в Чехії
Українські біженці в Чехії

Щоб допомогти вразливим категоріям впоратися з новими умовами, уряд пропонує значно підвищити розмір фінансової допомоги. Так, для дітей з інвалідністю виплати планується збільшити з 5 235 крон (приблизно 208 євро) до 11 835 крон (467 євро) на місяць. Для дорослих з інвалідністю допомога зросте з 7 290 крон (289,5 євро) до 11 690 крон (464 євро) на місяць.

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Неурядові організації, які підтримують біженців, не залишилися осторонь цих змін. Вони висловлюють побоювання, що навіть зі збільшенням виплат, українські біженці можуть зіткнутися з труднощами у пошуку доступного житла. Ринкові ціни на оренду в Чехії залишаються високими, і нові виплати можуть не покрити реальні витрати на проживання.

Магда Фальтова, директор Асоціації інтеграції та міграції, наголошує на необхідності інтеграції вразливих біженців у чеську систему соціальної підтримки. За її словами, доступ до стандартної системи допомоги має вирішальне значення для забезпечення стабільного і достойного життя для українських біженців з інвалідністю.

Законопроєкт наразі перебуває на розгляді в парламенті. Якщо його ухвалять, то нові правила можуть набрати чинності вже найближчим часом, що може суттєво змінити життя багатьох українських сімей у Чехії.

Нагадаємо, Біженцям у Польщі загрожують штрафи за дітей: зобов’яжуть кожну родину

Раніше ми розповідали, що Від 3 тисяч на місяць: частина українців може поліпшити фінансове становище з вересня

Також, Виплати українцям у Польщі скасовано: на що тепер будуть жити