Державна податкова служба України з осені 2024 року розпочне реалізовувати програму автоматичного отримання інформації про банківські рахунки українців. Цього разу йтиметься саме про тих громадян, які перебувають за кордоном. Дані ДПСУ отримуватиме без запитів.

За словами експертів, крок підвищить ефективність контролю за декларуванням доходів та посилить боротьбу з ухиленням від сплати податків.

Про це стало відомо завдяки інформації від прес-служби ДПСУ.

Чоловік у податковій. Фото: youtube
Чоловік у податковій. Фото: youtube

Повідомляється, що з осені 2024 року Україна приєднується до міжнародної системи автоматичного обміну фінансовою інформацією. Це означає, що служба отримуватиме дані про стан банківських рахунків українських громадян за кордоном без необхідності робити спеціальні запити або повідомляти власники рахунків.

Популярні новини зараз
Депутатка розкрила, як довго ми будемо без світла та тепла цієї зими Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Оплата карткою. Фото: скрін youtube
Оплата карткою. Фото: скрін youtube

Починаючи з 30 вересня 2024 року, Україна почне отримувати від податкових органів інших країн інформацію про фінансові рахунки українських резидентів. Цей обмін інформацією здійснюватиметься відповідно до Загального стандарту звітності CRS, який встановлює правила збору та передачі інформації про фінансові рахунки.

Україна, як і багато інших країн, зобов'язалася збирати дані від фінансових установ та щорічно ділитися ними з іншими юрисдикціями-партнерами.

А ось голова Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Данило Гетьманцев заявив, що Україна готова на технічному та законодавчому рівні для підключення до систем CRS/CbC.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Автоматичний обмін інформацією надасть українській податковій службі доступ до широкого спектру даних про фінансові рахунки українців за кордоном, включаючи інформацію про доходи, діяльність компаній, кількість працівників тощо.

Обмін даними проводитиметься на щорічній основі, з урахуванням інформації за попередній календарний рік. Перший обмін для України буде здійснено до 30 вересня 2024 року та охоплюватиме період з 1 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року.

Нагадаємо, ЗМІ пишуть, що банківський нагляд НБУ «заплющив очі» на приховування доходів акціонерами monobank.

Раніше повідомлялося, що в Канаді зацікавилися прокурором Офісу Генпрокурора України Ігорем Стадником.

Також, робота в Польщі для українців: вакансії, зарплати та житло – що пропонує країна.